Lucia Lauková Správy

Nitrianski cyklisti sa nevzdávajú myšlienky na celodenný prejazd Pešou zónou

Na otázky cykloprieskumu v Nitre odpovedalo vyše 300 respondentov. Väčšina z nich je za sprejazdnenie Pešej zóny pre cyklistov počas celého dňa.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianski cyklisti sa nevzdávajú myšlienky na celodenný prejazd Pešou zónou
5
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Prieskum občianskeho združenia Rozbicyklujme Nitru prebiehal od 7. do 25. februára a zapojilo sa doň 305 ľudí. Združenie zaujímalo napríklad koľkokrát do týždňa používate bicykel, na prevažne aké účely, na čo by sa mesto malo zamerať alebo čo by prospelo cyklodoprave v Nitre.

Podľa prieskumu by napríklad na zlepšenie cyklodopravy najviac opýtaných (90%) uvítalo výstavbu nových cyklotrás. Vyše polovica respondentov by chcela obnovu a sprehľadnenie dopravného značenia na cyklotrasách.

Na pešej bez obmedzení

Podľa výsledkov prieskumu by väčšina opýtaných uvítala aby sa mesto zameralo na otázku sprejazdnenia pešej zóny pre cyklistov počas celého dňa. Tí sa tu momentálne môžu pohybovať iba od 19.00 do 10.00 hodiny.

O časovo neobmedzenom pohybe cyklistov po nitrianskej Pešej zóne sa diskutuje už niekoľko rokov. O iniciatíve vedela aj nitrianska radnica, ktorá možnosť zvažovala. Zmeniť by sa však museli dopravné pravidlá.

Polícia ešte pred dvomi rokmi vo svojom predbežnom stanovisku neodporučila režim nitrianskej pešej zóny meniť. Proti bola aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Foto: ilustračné

Cyklisti
5
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM