Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitrianske športové kluby sa môžu uchádzať o dotácie: Platia nové pravidlá

Dotácie bude radnica tento rok prideľovať podľa nových pravidiel. Okrem toho mesto zaviedlo tiež elektronické podávanie žiadostí.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske športové kluby sa môžu uchádzať o dotácie: Platia nové pravidlá
Zdroj: Dnes24.sk

Športové kluby a organizátori športových podujatí v Nitre môžu od mesta získať na svoju činnosť dotáciu. Radnica v týchto dňoch vypísala výzvy, v rámci ktorých podporí takzvané strategické športy, športové kluby i konkrétne podujatia.

Nový dotačný systém

Magistrát v rámci svojej dotačnej politiky vytvoril nový systém. Súčasťou zmien bolo aj vytvorenie troch grantových schém. Čerpať dotácie z výzvy pre strategické športy môžu kluby, ktoré majú národnú zväzovú príslušnosť, robia olympijský šport, musia minimálne dva roky pôsobiť v najvyšších súťažiach a v prípade kolektívnych športov musia mať aspoň 100 členov v kategórii detí a mládeže. Športový klub zároveň musí pôsobiť v Nitre minimálne päť rokov a musí mať zriadený transparentný účet.

„Momentálne máme v Nitre desať takýchto strategických športových klubov,“ uviedol pred časom viceprimátor Daniel Balko.

Podmienkou je mládež

Zmeny pri získavaní dotácií sa dotkli aj ostatných športových klubov. Podľa Balka zostáva prioritou mesta podpora úspešných klubov, ktoré vychovávajú aj detských a mládežníckych športovcov.

„Športovanie detí chceme podporiť čo najvýraznejšie. Športové kluby, ktoré nemajú svoju mládež, preto nebudú mať možnosť uchádzať sa o podporu. V prípade strategických klubov musí byť minimálne 50 percent dotácie použitých práve na športovanie detí,“ vysvetlil Balko.

Žiadosti o dotácie

Nový spôsob prideľovania dotácií je podľa primátora Mareka Hattasa jednoduchý a pre športové kluby aj predvídateľný. Ako pred časom uviedol, zjednodušilo sa napríklad využitie dotácií, ktoré sa už nebudú zvlášť udeľovať na energie, zvlášť na prenájmy a zvlášť na šport. „Vďaka tomu budú môcť športovci využiť finančnú podporu od mesta pružnejšie a podľa svojich potrieb,“ skonštatoval.

Mesto v tomto roku zaviedlo tiež elektronické podávanie žiadostí o dotácie. „Umožní to vzájomnú výmenu informácii a efektívnejšie spracovanie žiadostí, ktoré bude výlučne cez online systém. V ňom žiadateľ vykoná registráciou na webovej stránke mesta,“ vysvetlil vedúci odboru inovácií, transparentného riadenia a klientskej spokojnosti na mestskom úrade Martin Horák. Ako doplnil, podávanie žiadostí o dotácie na šport je možné od 4. novembra. Uzávierka výzvy pre strategické športy a pre športové kluby je 30. novembra a pre organizátorov športových podujatí 15. decembra.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM