Lucia Lauková Kultúra

Nitrianske NAJ: Zaujímavé historické fakty o meste pod Zoborom

Prinášame vám výber niekoľkých zaujímavých faktov o našom meste. Nájdete v nich aj najstaršiu budovu či najstarší závod.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianske NAJ: Zaujímavé historické fakty o meste pod Zoborom
Zdroj: Pinterest/Facebook

Najstarší a najväčší závod

Najstarším a najväčším závodom v meste bol parný veľko-mlyn Arpád, založený v roku 1863. Uvádza to mesto Nitra na svojom webe. Po tom ako mlyn zanikol, obnovil jeho prevádzku viedenský podnikateľ A. Back. „V roku 1910 závod prevzala účastinná spoločnosť a začal pracovať pod názvom „Parný mlyn Arpád, Arnost Back, úč. spol.“,“ píše sa na stránke mesta. Podľa webu mesta patrilo k mlynu sedem budov, ktoré zaberali plochu 6 654 m2, denne sa v ňom zomlelo okolo 500 metrických centov obilia.

Najstaršia budova Dolného mesta

Baroková stavba z 18.storočia na renesančnom základe zo 16.storočia na rohu Kupeckej ulice a Štefánikovej triedy je považovaná za najstaršiu budova Dolného mesta. Uvádza to mesto Nitra na svojom webe. „Je to jednoposchodová rožná budova s uhlovým pôdorysom. Fasáda domu je pôvodná už len na poschodí,“ píše sa na stránke mesta. Ako dodáva mesto na svojom webe budova predstavuje jeden z posledných renesančných domov v jadre starého Dolného mesta.

Patrí Wilsonovi

Wilsonovo nábrežie je pomenovaná po americkom prezidentovi Woodrowovi Wilsonovi, zároveň patrí medzi najdlhšie ulice v meste. Okrem toho bola Wilsonova nitrianskym bulvárom. Lemovali ju vysadené gaštany a slúžila aj ako promenáda mladého nitrianskeho sveta.

Najväčšia bola Chrenová

Chrenová bola v sedemdesiatych rokoch 20. storočia bola najväčším sídliskom Nitry a jedným z najväčších na Slovensku. Z pôvodnej Chrenovej sa však mnoho nezachovalo. Pôvodný plán projektu obsahoval okrem bytov aj koncertnú dvoranu či verejné kúpalisko. Aktuálne je najväčším sídliskom v Nitre Klokočina.

Najstaršia jaskyňa

Najstaršou známou jaskyňou v Nitre je Svoradova jaskyňa, ktorá sa nachádza na západnom výbežku nižšieho vrcholca Zobora, nad ponorným prameňom pitnej vody, pri Liečebnom ústave. Pomenovaná je podľa sv. Svorada, ktorý v nej žil. Vojsť sa dá len do tzv. vstupnej siene.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM