Lucia Lauková Samospráva

Nitrianska župa hospodárila s prebytkom 12,8 milióna eur: TÚTO sumu má v rezerve

Nitriansky samosprávny kraj prevedie do svojho rezervného fondu vyše 12,8 milióna eur za minulý rok. Podľa niektorých poslancov, kraj svoje zdroje nevyužíva efektívne.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska župa hospodárila s prebytkom 12,8 milióna eur: TÚTO sumu má v rezerve
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) ukončil svoje hospodárenie v roku 2017 s prebytkom. Vyplýva to zo záverečného účtu, ktorý v pondelok schválili krajskí poslanci.

44 miliónov v rezerve

Vďaka kladnému hospodáreniu prevedie NSK do svojho rezervného fondu vyše 12,8 milióna eur. Podľa slov predsedu kraja Milana Belicu tak bude mať vyšší územný celok v rezerve približne 44 miliónov eur. „Treba pripomenúť, že v tejto sume sú zahrnuté prebytky aj z predchádzajúcich rokov. Prostriedky v rezervnom fonde sa budú postupne rozpúšťať v rôznych investičných projektoch, ktoré schváli zastupiteľstvo,“ vysvetlil Belica.

Kritika poslancov

Práve vysokú sumu, ktorá sa v posledných rokoch nahromadila v rezervnom fonde NSK, kritizovali viacerí poslanci. Podľa nich je dôkazom, že kraj svoje zdroje nevyužíva efektívne.„Peniaze musíme zapájať do investícií, aby občania pocítili, že vyšší územný celok pre nich niečo robí. Musia sa realizovať aspoň tie investície, ktoré sme si sami naplánovali, aby sa nestávalo, že sa vykonajú iba na 29,81 %, ako je to v súčasnosti,“ skonštatoval poslanec Peter Oremus. Podľa poslanca Miloša Dovičoviča sa kraj nesmie správať ako firma, ktorá hromadí zisk. „V podmienkach samosprávy je to neprijateľné. Naozaj musíme začať tie peniaze efektívne využívať v čo najkratšom čase a nie až s odstupom, keď ich hodnota bude klesať,“ uviedol.

Vznik prebytku

Belica zdôraznil, že prebytok v hospodárení kraja nevzniká iba šetrením či odkladaní investičných akcií. „Hospodárenie je výsledkom viacerých faktorov. Niektoré investície prechádzajú zo starého do nového roka. Ďalšia položka v príjmoch vyplynula z tendrov, ktoré, keď sa nám nepozdávajú, tak ich pozastavíme a znovu súťažíme.To je síce zdržanie, ale prináša nám to úspory. Ďalším faktorom je stav slovenskej ekonomiky. My plánujeme príjmy na nejakej úrovni, ale keď sa ekonomike darí, dopraje nám viac zdrojov do rozpočtu. Takže to nie je otázka iba jedného faktoru, alebo nejakého zanedbania investícií," skonštatoval Belica.

Súhlasil s ním aj poslanec Juraj Soboňa, podľa ktorého kraj svoje zdroje investuje v dostatočnej miere. „Stačí si pozrieť, koľko miliónov eur sme dali na rekonštrukcie ciest, či tri milióny eur, ktoré sa vynaložili na dotácie v rôznych oblastiach,“ uviedol. „Peniaze sa z rezervného fondu nestrácajú, iba sa posúvajú v čase a využívajú sa na investície, ktoré neraz meškajú kvôli komplikovanosti zákona o verejnom obstarávaní,“ dodal poslanec Martin Bátovský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM