Lucia Lauková Kultúra

Nitrianska poľná železnica opäť ožije: Historický vlak vypravia na otvorení sezóny

Slovenské poľnohospodárske múzeum onedlho zaháji návštevnícku sezónu. Pripravený je zaujímavý program. Najmenších odvezie detský vláčik.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska poľná železnica opäť ožije: Historický vlak vypravia na otvorení sezóny
Zdroj: TASR

Slovenské poľnohospodárske múzeum otvorí návštevnícku sezónu v pondelok 1. mája. Program štartuje o 13.00 hodine a potrvá do 17.00 hodiny. Návštevníci sa môžu tešiť na pestrý program.

Nebude chýbať tradičné stavanie mája či meltová káva. Pozrieť si bude môcť umenie majstrov drotárov či zvieratká v hospodárskom dvore. Najmenším prevezie po areáli detský vláčik. Lístok naň stojí 1 euro.

Najväčšou atrakciou bude jazda historickým parným rušňom po trase Nitrianskej poľnej železnice (NPŽ), ktorá je najdlhšie zachovanou poľnou železnicou na území Slovenska. Jazda na vlaku NPŽ stojí 3 eurá.

Posledná jazda vlakom bude o 16.30 h. „Okruh v skanzene o dĺžke 1600 m bol dobudovaný v r. 1986. V r. 1990 bol vybudovaný nový úsek trate o dĺžke 1000 m, ktorý spája skanzen s výstavným areálom Agrokomplex,“ píše sa na webe Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre.

Zážitok z jazdy umocňuje aj fakt, že koľajnice a výhybky použité na výstavbu okruhu v skanzene pochádzajú z rokov 1881–1913, teda už samotná trať je technickou pamiatkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM