Lucia Lauková Kultúra

Nitrianska hudobná jeseň je tu: Synagóga bude patriť klasickej hudbe

Vo štvrtok 10. októbra štartuje v poradí 14. ročník cyklu Nitrianska hudobná jeseň. Milovníci klasickej hudby sa majú na čo tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska hudobná jeseň je tu: Synagóga bude patriť klasickej hudbe
Zdroj: TASR

Komorný orchester spolu so Ženským speváckym zborom VŠMU z Bratislavy otvorí vo štvrtok XIV. ročník festivalu Nitrianska hudobná jeseň. Súčasťou koncertu bude aj recitácia Davida Vyhnánka. Na programe festivalu je celkovo šesť koncertov klasickej hudby a tri gitarové koncerty.

Koncerty sa začínajú o 18. hodine v priestoroch Synagógy – koncertnej a výstavnej siene mesta Nitra. Klavírne trio v zložení klavirista Maroš Klátik, huslista Juraj Tomka a violončelistka Kristína Chalmovská ponúkne v nedeľu (13. 10.) umelecký zážitok pri interpretácii diel Leoša Janáčka, Clauda Debussyho a Arné Babajaniana.

Ďalšie koncerty

Na ďalšom koncerte 20. októbra sa predstaví huslista Karol Daniš a klavirista Norbert Daniš. „Vo štvrtok 24. októbra bude účinkovať violončelové kvarteto Solitutticelli Cello Ensemble z Brna. Organista Marek Štrbák spolu s Marcelou Lechtovou, ktorá zahrá na flaute, pikole a traverse sa zasa predstavia na koncerte 27. októbra. World music, klezmerovú hudbu, slovenské a balkánske piesne prinesie záverečný koncert Babele Beat Bandu 7. novembra,“ uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Súčasťou hudobného cyklu je aj 36. medzinárodný festival klasickej gitarovej hudby Cithara aediculae i. m. Pavol Sika, ktorý sa uskutoční v nitrianskej Synagóge v dňoch 17. až 19. októbra.

Výrazný talent

„Na otváracom koncerte 17. októbra sa v Synagóge predstaví jeden z najexpresív­nejších talentov svojej generácie, slovenský gitarista Karol Samuelčík. Na ďalšom koncerte 18. októbra sa diváci môžu tešiť na vystúpenie vynikajúceho poľského gitaristu Marcina Dyllu. Festival 19. októbra ukončí koncert špičkového českého gitaristu Pavla Steidla z Českej republiky,“ informovala Synaková.

Ako doplnila, súčasťou festivalu Cithara aediculae sú gitarové workšopy na Súkromnom konzervatóriu v Nitre. „Uskutočnia sa počas troch festivalových dní v čase od 9. do 12. hodiny a od 14. do 16. hodiny. Záujemcom o výučbu hry na gitaru sa budú venovať Karol Samuelčík, Marcin Dylla, Pavel Steidl, Ján Labant a Frederico Sheppard,“ dodala Synaková.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM