Rôzne

Župný dom ukrýva vzácne tajomstvo: Boli sme na prehliadke torza stredovekej brány

Nitriansky hrad je historickým skvostom, ktorý sa však zachoval v značne pozmenenom šate. Archeologické výskumy do dnešných dní odhaľujú vzácne tajomstvá.

Zdroj: Dnes24.sk

V suteréne Župného domu je pred zrakmi verejnosti ukrytý historický skvost. Počas mestských slávností sa ho rozhodli odhaliť skupinkám zvedavcov. Reč je o torze stredovekej brány, ktorá bola odhalená v suteréne Župného domu.

V sobotu 6. júla si tento poklad mohlo pozrieť zopár desiatok záujemcov. K vstupu bola potrebná bezplatná vstupenka, počet záujemcov bol limitovaný na 80.

Vstup do suterénu Župného domu bol počas prehliadky z Jesenského ulice. Skupinky, ktoré mohli mať maximálne desať záujemcov, boli postupne vpúšťané dolu schodiskom do suterénu historickej budovy.

V podzemí ich už čakal sprievodca, ktorý rozprával o zaujímavom objave. V suteréne Župného domu totiž odhalili torzo stredovekej brány Nitrianskeho hradu z 11. až 12. storočia.

Myslíte si, že najrozsiahlejším hradom je ten Spišský? Ste na omyle! „Spomedzi hradov, ktoré fungovali v 13. až 15. storočí, je Nitriansky hrad zatiaľ najrozsiahlejší,“ informuje Turistické informačné centrum Nitra. Odhadovaná rozloha Nitrianskeho hradu bola približne 8,5 hektára. Pre porovnanie, Spišský hrad má rozlohu o niečo málo väčšiu ako 4 hektáre. „Objav brány navždy prepísal dejiny Nitry. Podľa odborníkov brána dokazuje, že Nitriansky hrad je najväčší na Slovensku a jeho dispozícia je iná, ako sme si pôvodne mysleli,“ informuje mesto Nitra na sociálnej sieti.

„Stredoveká bána bola na tú dobu neštandardne veľká, mala až osem metrov, kým bežne boli brány polovičnej veľkosti. Brána vybudovaná na prelome 11. a 12. storočia bola jednou zo súčastí románskeho opevnenia Nitrianskeho hradu. Svoju funkciu plnila do začiatku 15. storočia,“ informuje hovorca mesta Tomáš Holúbek na stránke mesta Nitra.

Z hradnej brány sa naozaj zachovalo len torzo. Návštevníci tak mohli vidieť časti múrov, ako aj odhalenú studňu, ktorá bola vybudovaná po zásype pôvodnej brány. Zachovaná tiež ostala bránka pre peších, ktorá bola osadená v hradnej bráne, ako aj časť schodiska.

Nedostali ste sa medzi 80 šťastlivcov, ktorí mohli vidieť torzo hradnej brány na vlastné oči? Pozrite si fotky a video!

Torzo stredovekej brány z prelomu 11. a 12. storočia
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM