Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitra vstúpi do Únie miest Slovenska: V ZMOS-e zatiaľ ostáva

Krajské mestá vrátanie Nitry vyčítajú Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS), že si neplní svoje povinnosti voči veľkým mestám. Nitra je za oživenie Únie miest Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Nitra vstúpi do Únie miest Slovenska: V ZMOS-e zatiaľ ostáva
7
Galéria

Mesto Nitra sa rozhodlo vstúpiť do Únie miest Slovenska. Rozhodujúce boli podľa slov primátora Nitry Mareka Hattasa stretnutia krajských primátorov. „ZMOS si neplní povinnosti voči veľkým mestám a zákony, ktoré nám vláda v poslednom čase schválila sú pre nás neakceptovateľné,“ vyhlásil nitriansky primátor Marek Hattas.

Drahé povinnosti

Štát presúva posledné roky na mestá nové úlohy, ktoré z mestského rozpočtu ukrajujú značný obnos peňazí. „Mesto Nitra za tento rok chodníkovú novelu, za rekreačné poukazy, za navyšovanie miezd o 10 %, za navýšenie za smetné je v strate oproti kompenzovaným príjmom o 1,6 milióna eur,“ vymenúva viceprimátor Nitry Daniel Balko.

Do tejto sumy viceprimátor rátal aj vyše 2,3 milióna eur, ktoré mestu patria z podielových daní. „Ak by na nás tieto povinnosti neprešli príjem 2,3 milióna eur by mesto mohlo využiť na niečo čo potrebuje. Zhruba taká istá suma nám chýba na športoviská aby boli v dobrom stave,“ konštatuje Daniel Balko, viceprimátor Nitry.

Zatiaľ Nitra ostáva v ZMOS-e

Zatiaľ však Nitra zo Združenia miest a obcí Slovenska nevystupuje. „Nitra ostáva v ZMOS-e. Je to podľa mňa dočasné riešenie, nechávame si spätné vrátka. Dúfame, že Únia miest sa naštartuje,“ povedal primátor Marek Hattas. O tom či Nitra vystúpi zo ZMOS-u sa má rozhodnúť počas jesene.

To znamená, že tento rok bude Nitra platiť podľa primátora 13 centov na obyvateľa obom združeniam. „Je to investícia do Únie miest, ja to veľmi rád zaplatím, pretože my tam potrebujeme mať odborníkov na našej strane, ktorí budú presadzovať naše zákony, presadzovať to aby samospráva bola efektívnejšia, aby mala väčšie právomoci a aby sa nám tu lepšie žilo,“ vysvetlil primátor Marek Hattas.

Foto: ilustračné

Mestské zastupiteľstvo v Nitre 30. mája 2019
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM