Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitra sa zapojí do klimatického štrajku: Mestský úrad na 15 minút preruší prácu

Klimatická kríza zmobilizovala slovenských študentov. Štrajk podporí aj nitrianska radnica.

Ilustračný obrázok k článku Nitra sa zapojí do klimatického štrajku: Mestský úrad na 15 minút preruší prácu
Zdroj: Dnes24.sk

Radnica sa do klimatického štrajku zapojí tým, že symbolicky, na pätnásť minút, preruší prácu. Ako informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, štrajk sa uskutoční v piatok 20. septembra o 11. hodine pred Mestským úradom v Nitre.

Do klimatického štrajku sa môže zapojiť ktokoľvek a kdekoľvek. Organizátorom je študentské hnutie s názvom Fridays for future Slovensko, v preklade Piatky za budúcnosť.

Štrajk pred úradom

„Túto chvíľu využijeme na to, aby sme sa všetci spoločne zhromaždili pred budovou radnice a pripomenuli si náročný boj proti klimatickým zmenám. Pripájame sa tak k mladým ľuďom po celom svete, ktorí v tento deň vyjdú do ulíc, aby požadovali rázne kroky na vyriešenie klimatickej krízy, ktorá môže vyvrcholiť narušením biodiverzity a celkovým kolapsom planéty,“ hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Podľa vyhlásení organizátorov klimatického štrajku sa Zem otepľuje stále viac a emisie neustále narastajú. „Musíme urobiť množstvo krokov k tomu, aby sme udržali nárast globálnej teploty pod 1,5 °C a máme stále menej času. Ak chceme na tejto planéte prežiť a zastaviť ničenie jej biodiverzity, musíme konať,“ uvádzajú organizátori na webe štrajku.

Zapoja sa aj ďalšie mestá

Na Slovensku sa štrajk okrem Nitry bude konať v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Štrajk podporili vedecké a odborné inštitúcie či mimovládne organizácie.

K štrajku sa v Nitre pridá aj Únia miest Slovenska, ktorá bude mať v piatok v budove Mestského úradu v Nitre rokovanie prezídia. „Predstavitelia Únie miest Slovenska o jedenástej na 15 minút schôdzu prerušia, aby sa tiež mohli zapojiť do štrajku,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM