Správy

Nitra pripravuje ubytovanie pre utečencov: Riaditeľ divadla chce pomôcť s prevozom

Tragická situácia na Ukrajine nie je ľahostajná ani vedeniu Nitry. Pre utečencov pripravuje potrebné ubytovanie a stravu.

Ilustračný obrázok k článku Nitra pripravuje ubytovanie pre utečencov: Riaditeľ divadla chce pomôcť s prevozom
17
Galéria

Mesto Nitra sa pripravuje na prijatie ľudí, ktorých z domovov vyhnala vojna na Ukrajine. O vhodných ubytovacích kapacitách a formách pomoci pre utečencov rokovalo vedenie mesta s ďalšími organizáciami a inštitúciami.

Podľa slov primátora Mareka Hattasa sa na stretnutí zúčastnili aj predstavitelia Nitrianskeho samosprávneho kraja, univerzít, tretieho sektora a inštitúcií, ktoré pomáhajú cudzincom a ľuďom v tiesni.

„Hľadali a identifikovali priestory pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Hovorili o tom, ako sa o nich postarať, vhodne ubytovať a poskytnúť im aspoň základný komfort. Potom bude nasledovať dlhodobá práca s ľuďmi, ktorí z Ukrajiny utiekli. Sme pripravení na akúkoľvek situáciu,“ uviedol nitriansky primátor. Zároveň pripomenul, že v Národnej rade SR bude nutné zmeniť viaceré zákony, aby bolo možné utečencom efektívne pomáhať.

Ubytovanie a strava

„Dohodli sme sa, že každý identifikuje vlastné kapacitné možnosti. Časť ubytovacích jednotiek by mohla vzniknúť na univerzitných internátoch, neziskové organizácie oslovia svoje databázy dobrovoľníkov, určité možnosti má aj mesto. Myslíme na to, že prichádzať k nám budú najmä zraniteľné skupiny obyvateľstva, teda seniori, deti a ženy. Pripravení musíme byť preto nielen kapacitne, ale aj schopnosťou ponúknuť im zdravotnú starostlivosť, školské pomôcky pre deti, prípadne možnosť uplatniť sa na trhu práce, jednoducho – urýchlený vstup do nového bezpečného života,” hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Podľa slov viceprimátora Daniela Balka mesto momentálne rieši, ako utečencom zabezpečiť ubytovanie a stravovanie, základnú zdravotnú starostlivosť a prípadnú potrebnú psychologickú pomoc. „Chceme mať pripravených dobrovoľníkov na komunikáciu s utečencami, aby im pomáhali napríklad pri úradnom styku,“ skonštatoval.

Prečítajte si tiež

Pomoc s prevozom

V prípade dlhšie trvajúceho konfliktu treba podľa Balka počítať s tým, že sa Ukrajinci nebudú môcť vrátiť do svojich domovov v horizonte niekoľkých mesiacov.

„Nehovoriac o situácii, keď by sa ruským agresorom podarilo Ukrajinu obsadiť. Vtedy bude potrebné počítať s tým, že Slovensko sa stane pre mnohých utečencov miestom ich trvalejšieho usídlenia. Bude potrebné myslieť na ich postupné zapojenie do chodu nášho štátu. Od škôl pre deti po prácu pre ich rodičov. Stratenú a zničenú domovinu síce nikomu nahradiť nedokážeme, ale môžeme sa pokúsiť vytvoriť ukrajinským obetiam vojny v Nitre priateľské a chápajúce prostredie,“ dodal Balko.

Pomôcť utečencom z Ukrajiny chce aj riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Martin Kusenda. V piatok ponúkol pomoc s prevozom utečencov z hraníc s Ukrajinou divadelným autobusom a dodávkou. „Moji kolegovia i ja osobne sme pripravení vyraziť ihneď, ak o to budeme požiadaní. Pretože nemám vodičský preukaz na autobus, budem šoférovať menšie deväťmiestne auto. Ak budeme môcť pomôcť aj inak, urobíme to,“ dodal Kusenda.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM