Správy

Nitra reaguje na hrôzy na Ukrajine: Utečencom je pripravená poskytnúť útočisko

Vedenie mesta vyhlásilo, že Nitra je pripravená pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred konfliktom na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Nitra reaguje na hrôzy na Ukrajine: Utečencom je pripravená poskytnúť útočisko
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Nitra je v prípade potreby pripravená pomôcť Ukrajincom. V spoločnom vyhlásení to uvádzajú predstavitelia mesta primátor Marek Hattas a viceprimátori Miroslav Špoták a Daniel Balko.

„Ruské ozbrojené sily dnes skoro ráno napadli nášho východného suseda, Ukrajinu. Tento krok Putinovho režimu ostro odsudzujeme a vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad útokom porušujúcim medzinárodné právo a princípy Charty OSN,“ uvádzajú vo vyhlásení.

S ukrajinským národom hlboko súcitia a ako zástupcovia mesta Nitra vyhlasujú, že urobia všetko, čo bude v ich silách, aby pomohli ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnovým konfliktom.

„Sme pripravení pomôcť najmä s ubytovaním, prípadne ďalšou materiálnou podporou či duchovnou pomocou,“ uvádza vedenie mesta.

Podporu už vedenie mesta vyjadrilo aj vyvesením zástavy Ukrajinskej republiky pred Mestským úradom v Nitre.

„Nikto nedokáže nahradiť stratený domov, no ak bude treba, pokúsime sa v Nitre obetiam vojny poskytnúť priateľské útočisko,“ odkazujú Marek Hattas, Miroslav Špoták a Daniel Balko vo svojom vyhlásení.

Podpora univerzít

Solidaritu a podporu ukrajinským študentom a študentkám v Nitre vyjadrili prostredníctvom sociálnych sietí aj nitrianske univerzity.

„SPU je pripravená pomôcť a podporiť ukrajinských študentov a vedeckých zamestnancov. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ako jedna z ochrankýň európskej humanistickej tradície so snahou dosiahnuť univerzálne poznanie, je pripravená pomôcť študentom a vedeckým pracovníkom z Ukrajiny, ktorí v dôsledku zložitej situácie v krajine, budú nútení opustiť svoju vlasť, aby mohli na pôde SPU v Nitre pokračovať v štúdiu a vo svojej práci,“ uviedlo vedenie SPU v Nitre.

Pridávajú sa aj katedry Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre vyjadruje podporu územnej celistvosti Ukrajiny a výrazne odmieta agresiu a vojnový konflikt. Našich študentov učíme kritickému mysleniu, humanizmu, ľudským a občianskym právam, ktoré nesmú byť pošliapané v žiadnej krajine. Fakulta je v rámci svojich možností pripravená poskytnúť pomoc našim ukrajinským študentom v ich náročnej životnej situácii a aktívne sa zapojiť do humanitárnej pomoci. Zároveň vyjadrujeme hlbokú solidaritu s ich rodinami a blízkymi, ktorí prežívajú ťažké chvíle svojho života,“ napísala Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre.

„Katedra translatológie FF UKF v Nitre vyjadruje maximálnu podporu našim ukrajinským študentkám a študentom, absolventkám a absolventom, kolegom a kolegyniam, ich rodinám a známym. Sme s vami v našich myšlienkach aj srdciach.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o situácii na Ukrajine

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM