Lucia Lauková Správy

Nitra bojuje proti koronavírusu: Do šitia rúšok zapája radnica aj obyvateľov

Rúška sú v čase epidémie nedostatkovým tovarom. Mesto Nitra prišlo s nápadom, ako si môžeme pomôcť navzájom.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bojuje proti koronavírusu: Do šitia rúšok zapája radnica aj obyvateľov
62
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Nitra prijalo viacero opatrení v boji proti koronavírusu. Najnovšie radnica vyzvala obyvateľov, aby sa zapojili do šitia rúšok. Výzvu zverejnilo mesto v nedeľu 15. marca na sociálnej sieti.

„Robíme čo sa dá, no zvládneme to len s vašou pomocou. Nakúpili sme materiál, potrebujeme však vaše šikovné ruky, aby z neho vyrobili rúška. Vy ich ušijete a my ich dodáme tam, kde ich bude najviac potreba,“ píše mesto Nitra.

Podávajú pomocnú ruku

Na výzvu v priebehu niekoľkých hodín zareagovali desiatky ľudí z Nitry aj okolitých obcí. Pomocnú ruku ponúklo aj Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre. „Veľmi radi sa zapojíme do tejto výzvy, a v rámci kapacít umeleckých dielní Starého divadla pomôžeme koľko sa len bude dať,“ napísalo Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre na sociálnej sieti.

„Záujemcovia o rúška sa nám hlásia neustále, cez Messenger, cez FB, telefonicky aj mailami. Sme ohúrení aj dojatí tým množstvom ľudí, ktorí od včerajšieho večera reagujú na našu výzvu,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Rúška sa podľa hovorcu budú šiť z bavlny, akéhokoľvek tkaného materiálu, ale najideálnejšie sú netkané textílie.

Ak si na šitie rúšok netrúfate, môžete pomôcť aj inak. Mesto potrebuje aj materiál na ich výrobu. Môžu to byt hrubé bavlnené látky, staré plachty, prestieradlá alebo netkané textílie vypraté ideálne na 60 °C.

V prípade, že takúto látku máte a chcete sa zapojiť, zabaľte ju do igelitovej tašky alebo vreca a kontaktujte mesto na FB stránke Mesto Nitra. Pracovníci radnice si látku prídu vyzdvihnúť

Koľko sa mestu podarí ušiť rúšok bude záležať aj od šikovnosti a záujmu obyvateľov. „Počet sa dá len veľmi ťažko odhadnúť, veríme, že ich bude veľa,“ dodáva hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

KORONAVÍRUS - Fotografie zo slovenských miest
62
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM