Lucia Lauková Správy

Koronavírus: Nemocnica v Nitre zastavuje operácie okrem akútnych pacientov

Fakultná nemocnica v Nitre sa pripravuje na zhoršenie epidemiologickej situácie v regióne, a preto zavádza viaceré opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Nemocnica v Nitre zastavuje operácie okrem akútnych pacientov
14
Galéria
Zdroj: TASR

Fakultná nemocnica Nitra od pondelka, 16. marca až do odvolania zastavuje elektívne hospitalizácie a operácie okrem onkologických a akútnych pacientov, život ohrozujúcich stavov a pôrodov.

Dôvodom je nutnosť zabezpečenia voľných lôžkových a personálnych kapacít pre prípad zhoršenia epidemiologickej situácie v regióne. V piatok 13. marca o tom informovala hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

Okrem toho sa od 13. marca nepracuje na pracovisku protizápalovej terapie – cézium, kam spadá napríklad ožarovanie päty, kolien, lakťov a podobne až do odvolania. „Zároveň všetky dispenzárne kontroly ( ročné, polročné a pod. ) sa presúvajú o približne jeden mesiac ( treba sa informovať telefonicky). V prípade akéhokoľvek zhoršenia klinického stavu onkologického dispenzarizovaného pacienta, doporučujeme sa poradiť telefonicky s Vaším onkológom,“ uvádza sa v ozname na stránke nemocnice.

„Na oddelení radiačnej a klinickej onkológie prioritne zabezpečujeme vypisovanie liekov prostredníctvom elektronických receptov Vaším ošetrujúcim onkológom,“ dodáva nemocnica.

Z dôvodu pandemickej situácie spôsobenej koronavírom COVID 19 sa do odvolania rušia aj odbery pre plánované operácie na Internej predoperačnej ambulancii.

Nemocnica zároveň odporúča pacientom a verejnosti, maximálne redukovať návštevu ambulancií vo Fakultnej nemocnici Nitra na vyšetrenia, ako preventívne prehliadky, poradne a podobne, ktoré znesú odklad a nespôsobia ohrozenie na živote.

„Uvedené opatrenie je v záujme bezpečia, nielen vášho zdravia, ale aj zdravia našich spoluobčanov,“ podotýka hovorkyňa.

V plnej prevádzke ostáva v Nitre Oddelenie urgentnej medicíny a všetky ambulancie Ústavnej pohotovostnej služby.

Preventívne opatrenia

„Nasledovné opatrenia priamo súvisia s aktuálnou epidemiologickou situáciou, ochorením COVID-19, pričom je v záujme ochrany zdravia pacientov, rovnako tak zdravia personálu a ostatného obyvateľstva, aby ho s plnou vážnosťou rešpektovali a dodržiavali,“ upozorňuje hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

  • Nezabúdajte! Pokiaľ to ambulancia vášho lekára umožňuje využite elektronické predpisovanie liekov.
  • Je dôležité uvádzať vždy pravdivé a úplné informácie o vašom zdravotnom stave, cestovateľskej anamnéze a ostatných sociálnych kontaktoch, aby sa predišlo šíreniu akéhokoľvek nákazlivého ochorenia a ohrozeniu ostatných navôkol, vrátane ošetrujúceho personálu.
  • V prípade respiračného ochorenia (teplota, kašeľ, dýchavičnosť, slabosť, únava) nemocnica žiada, aby ste nechodili do Fakultnej nemocnice Nitra. Telefonicky kontaktujte svojho lekára a Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitra – 0948 495 915. Informujte ich o svojom pobyte v rizikovej oblasti.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Fakultná nemocnica Nitra
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM