Lucia Lauková Rôzne

Neseďte doma: TIPY na jarnú prechádzku v Nitre

Vyberte sa na čerstvý vzduch. Nitra má mnoho pekných zákutí. Ponúkame vám tipy na jarnú prechádzku pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Neseďte doma: TIPY na jarnú prechádzku v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zoborské jazierko

Zoborské jazierko je po vyčistení a úpravách jeho okolia, ktoré prebehli ešte v roku 2016 ideálnym miestom na prechádzku. Okolo vodnej plochy je spravený chodník a lavičky. Jazierko vzniklo zaplavením žulového lomu. Ťažba tu mala začať ešte v roku 1860. Plány ťažiarom prekazila podzemná voda. Ťažbu museli zastaviť a lom zaplavila voda s hĺbkou 10 m.

Nitriansky hrad

Od apríla sa začala na Nitrianskom hrade letná sezóna, ktorá trvá do septembra. Oproti zimným mesiacom bude hrad otvorený dlhšie a sprístupnené budú aj kazematy a Katedrálna veža.

Zobor

Pyramída či Zobor, sú obľúbené turistické ciele nielen domácich. Odvážlivci môžu dokonca na Pyramíde stráviť aj noc v domčeku, ktorý na vrchole pribudol minulý rok. Poplatok za využitie domčeku je dobrovoľný. Zabudnúť by ste si však nemali spací vak. Ak chcete našej prírode aj pomôcť, môžete sa zapojiť do čistenia Zobora, ktoré sa uskutoční v sobotu 13. apríla.

Zoborský kláštor

Smerom na Zoborské lesy si môžete zastávku spraviť aj pod vrcholom Zobora. Jednou z turistických atrakcií sú ruiny Zoborského kláštora. Záchrana tohto historicky a archeologicky významného miesta sa začala v roku 2013 a pokračuje doteraz. Kláštor sv. Hypolita bol prvý kláštor na území Slovenska, vznikol v rozmedzí rokov 800 až 880.

Mestský park

Na záver miesto, ktoré patrí v Nitre jednoznačne k tým najvyhľadávanejším, a to najmä keď sa oteplí. História nitrianskeho mestského parku siaha do prvej polovice 19. storočia. Hojne navštevovaný park sa rozprestiera na ploche približne 20 hektárov, pričom najstaršou časťou je Starý park – Sihoť, z maďarského Sziget, čo znamená ostrov. V posledných rokoch mesto investovalo napríklad do opravy lávky či fontány na rybníku. V tomto roku plánuje mesto vymeniť druhú nefungujúcu fontánu za novú. V parku si po novom môžete požičať aj knihu. V posledný marcový piatok tak pribudli dve malé verejné knižnice. Každá obsahuje približne 30 kníh, ktoré si návštevníci parku môžu prečítať, prípadne si ich požičať domov a neskôr vrátiť.

Foto: ilustračné

Mestský park v Nitre
8
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM