Lucia Lauková Kultúra

Nenechajte si ujsť: Parky a záhrady v Nitre a okolí otvoria svoje brány, PROGRAM

Na svoje si prídu všetci, ktorí milujú prechádzky po krásnych parkoch, alebo chcú načerpať inšpiráciu do vlastnej záhrady. Okrem toho čaká návštevníkov aj program.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť: Parky a záhrady v Nitre a okolí otvoria svoje brány, PROGRAM
Zdroj: Botanická záhrada SPU v Nitre

Víkend otvorených parkov a záhrad je skvelá príležitosť spoznať krásy vášho okolia. Do akcie sa zapájajú parky a záhrady po celom Slovensku a chýbať nebude ani nitriansky región. Verejnosti sa otvoria počas prvého júnového víkendu. Za podujatím stojí nezisková organizácia Národný Trust.

„Našou snahou je, aby sa vo všetkých zapojených lokalitách návštevníci podujatia dozvedeli hodnotné, nové, zaujímavé a pre nich zrozumiteľné a relevantné informácie o parkoch a záhradách Slovenska,“ uvádzajú organizátori.

Park Botanickej záhrady SPU v Nitre

Do akcie sa zapojí aj univerzitná botanická záhrada s rozlohou 6 ha. Svoju históriu začala písať 1. januára 1982, pričom plní tri hlavné úlohy botanických záhrad, a to didaktickú, vedeckovýskumnú a kultúrno – výchovnú úlohu. V zbierkach má okrem tropických a subtropických druhov aj rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín.

Počas víkendu 1. a 2. júna bude návštevníkov čakať aj pripravený program.

V sobotu aj v nedeľu od 9.00 do 18.00 budú na programe hry pre deti, predajná výstava obrazov a chýbať nebude ani občerstvenie. Nedeľa bude v popoludňajších hodinách vyhradená pre hudbu a poéziu. Vstup je bezplatný. Možný je bezbariérový prístup.

Interaktívna experimentálna záhrada

Školská záhrada ponuka možnosť na jednom mieste vidieť 6 rôznych výsadbových konceptov a sledovať ich premenlivosť počas roka. Kompozície bylín v záhrade prezentujú najnovší druhový a odrodový sortiment trvaliek, cibuľovín a letničiek. Areál bude pre verejnosť otvorený v nedeľu 2. júna v čase od 10.00 do 13.00 h, kedy si môžete záhradu voľne prejsť alebo zúčastniť sa prednášky. Doobeda bude prebiehať komentovaná prehliadka záhrady.

Od 11.00 do 12.00 sa môžete zúčastniť tematickej prednášky. Vstupné sa neplatí. Pripravené bude aj občerstvenie. Umožnený je bezbariérový vstup aj vstup so psom. Na akciu je potrebné sa vopred registrovať na info@interaktivnazahrada.sk do 29. mája.

Pažiť pri kostole v Čechynciach

Inšpiráciu do vlastnej záhrady budete môcť načerpať napríklad v Čechynciach. Lokalita sa nachádza na úrodnej nive rieky Nitra popri novej individuálnej bytovej výstavbe. Od roku 2015 je certifikovaná ukážková prírodná záhrada zaradená medzi jedinečnosti nitrianskeho regiónu.

Uvidíte rôzne druhy vŕb, orechy, jablone, topole, sekvojovec, metasekvoja ale aj zaujímavé diela ako sú vahadlová studňa, prístrešok z dreva a trstiny či hmyzie hotely na Podzoborský spôsob, vŕbové oplôtky i pamätný stĺp sv. Františka. Otvorené bude v nedeľu 2. júna od 15.00 hod do 18.00 h. Témou programu bude „V záhradke bez chémie – bojujeme proti škodcom“. Bez vstupného.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM