Lucia Lauková Správy

Nemocnica žiada stavebné povolenie na heliport: Hotový by mohol byť v roku 2021

Mesto Nitra začalo stavebné konanie na výstavbu heliportu. Na streche chirurgického pavilónu by mohli záchranári pristávať v roku 2021.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica žiada stavebné povolenie na heliport: Hotový by mohol byť v roku 2021
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra oznámilo v pondelok 21. októbra na svojej webovej stránke začatie stavebného konania pre výstavbu heliportu nitrianskej nemocnice.

Fakultná nemocnica v Nitre podala žiadosť o stavebné povolenie v auguste tohto roka. Heliport má byť umiestnený na streche chirurgického pavilónu.

Búracie práce

Výstavba si vyžiada aj úpravy hlavnej budovy. „Búracie práce budú vykonané len v rámci úprav existujúcej hlavnej budovy,“ uvádza sa v projekte.

K heliportu chce nemocnica vybudovať aj osobný lôžkový výťah s nosnosťou do 1600 kg. Vďaka heliportu a novému výťahu sa má podľa nemocnice skrátiť čas prevozu pacienta priamo na operačnú sálu o niekoľko minút.

"Takáto úspora času môže v niektorých prípadoch znamenať záchranu ľudského života,“ uvádza nemocnica v projekte.

Termín dokončenia

Nemocnica uvádza termín dokončenia stavby do 30. decembra 2021. Celkové náklady na realizáciu majú dosiahnuť sumu približne 1,4 milióna eur.

Ako sa konštatuje v dokumentácii k územnému konaniu, navrhovaný heliport bude svojou veľkosťou iba minimálne presahovať pavilón, na ktorom bude umiestnený.

„Transport z heliportu bude možný pomocou lávky, ktorá bude viesť k nadstavbe existujúceho výťahu. Nadstavba výťahu bude nad strechou a bude v nej umiestnená aj prevádzková miestnosť pre obsluhu. Plošina heliportu bude mať tvar osemuholníka,“ konštatuje sa v projekte.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM