Lucia Lauková Správy

Výstavba heliportu na streche nemocnice v Nitre: Začalo sa územné konanie

V súčasnosti musí vrtuľníková záchranná zdravotná služba pristávať na asfaltovej ploche pri vstupe do nemocnice z Rázusovej ulice.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba heliportu na streche nemocnice v Nitre: Začalo sa územné konanie
Zdroj: TASR

Fakultná nemocnica v Nitre pokračuje v príprave výstavby heliportu. Na stavebnom úrade v Nitre sa už začalo územné konanie o jeho umiestnení. Celkové náklady na realizáciu majú dosiahnuť sumu približne 1,4 milióna eur. Nový heliport má podľa predloženej dokumentácie na územné konanie stáť na streche chirurgického pavilónu.

Skráti čas na prevoz

V súčasnosti vrtuľníková záchranná zdravotná služba využíva pristávaciu asfaltovú plochu pri vstupe do nemocnice z Rázusovej ulice. Odtiaľ musí pacienta odviezť na príslušné oddelenie sanitka, čím sa čas prevozu predlžuje.

„Výstavbou heliportu na streche chirurgického pavilónu bude privezený pacient okamžite premiestnený na mobilné lôžko a novým výťahom bude premiestnený priamo na požadovanú operačnú sálu, čo skráti čas na prevoz aj o niekoľko minút. Takáto úspora času môže v niektorých prípadoch znamenať záchranu ľudského života,“ uvádza nemocnica v projekte.

Nadstavba výťahu

Ako sa konštatuje v dokumentácii k územnému konaniu, navrhovaný heliport bude svojou veľkosťou iba minimálne presahovať pavilón, na ktorom bude umiestnený. „Transport z heliportu bude možný pomocou lávky, ktorá bude viesť k nadstavbe existujúceho výťahu. Nadstavba výťahu bude nad strechou a bude v nej umiestnená aj prevádzková miestnosť pre obsluhu. Plošina heliportu bude mať tvar osemuholníka,“ konštatuje sa v projekte.

Nitrianska fakultná nemocnica pôvodne plánovala vybudovať heliport z dotácie, ktorú dostala ešte v roku 2016 od ministerstva zdravotníctva. Poskytnuté financie bolo treba vyčerpať do konca roka 2017, nemocnica to však nestihla. Dôvodom bolo odstúpenie od zmluvy s dodávateľom projektovej dokumentácie na výstavbu heliportu. Podľa nemocnice bolo najzávažnejšou chybou nesplnenie odbornej spôsobilosti zodpovednej osoby a nenaplnenie predpisu, ktorým sú stanovené podmienky letísk a heliportu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM