Lucia Lauková Správy

Nemocnica v Nitre sa uchádza o dotáciu: Chce nové vybavenie za takmer 10 miliónov eur

Nitrianska nemocnica zareagovala na výzvu ministerstva zdravotníctva a predložila žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Chcela by zakúpiť nové zdravotnícke vybavenie.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Nitre sa uchádza o dotáciu: Chce nové vybavenie za takmer 10 miliónov eur
Zdroj: TASR

Zdravotnícke vybavenie vo Fakultnej nemocnici v Nitre by mohlo prejsť modernizáciou. Začiatkom tohto roka Ministerstvo zdravotníctva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Je zameraná na modernizáciu infraštruktúry ústavných zariadení poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť za účelom zvýšenia ich produktivity a efektívnosti.

Do výzvy sa zapojila aj nitrianska nemocnica, ktorá chce s finančnou pomocou nakúpiť nové vybavenie za 9 440 996,97 eur.

„Nákup zdravotníckej techniky je viazaný práve na fakt, či sa FN Nitra stane úspešným uchádzačom o Eurodotácie. Zatiaľ nevieme, či sme sa stali úspešným uchádzačom,“ povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre, Tatiana Timková.

Nitrianska nemocnica by v prípade získania európskych peňazí chcela nakúpiť napríklad monitorovací systém pre Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny a pre JIS, servoventilátor, transportný ventilátor a modulárny systém na infúznom stojane.

Modernizáciou by z dotácie prešlo aj vybavenie operačných sál. Zakúpiť chce nemocnica aj endoskopickú a endosonografickú zdravotnícku techniku za vyše 2,7 miliónov eur, komplexný neuronavigačný integrovaný systém, prístroj pre brachyterapiu, cholangioskop, holmiový laser a RTG za vyše 1,5 milióna eur. Peniaze by boli použité napríklad aj na nákup USG prístrojov najvyššiej triedy, transportného sona a USG prístroja prémiovej triedy.

Na výzvu je vyčlenených 40 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, pričom maximálna výška finančného príspevku z toho fondu na projekt predstavuje 15 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM