Aktualizované Lucia Lauková Správy

Novinka v nitrianskej nemocnici: Ako jediná na Slovensku má cievny operačný stôl

V nitrianskej nemocnici pribudol nový cievny operačný stôl s karbónovou doskou. Zatiaľ je jedinou nemocnicou na Slovensku, ktorá ho vlastní.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v nitrianskej nemocnici: Ako jediná na Slovensku má cievny operačný stôl
3
Galéria
Zdroj: FN Nitra

Na oddelení cievnej chirurgie v nitrianskej fakultnej nemocnici pribudol v týchto dňoch nový cievny operačný stôl s karbónovou doskou. Nitrianska nemocnica momentálne ako jediná na Slovensku disponuje týmto zariadením.

Cievna chirurgia v Nitre patrí podľa jej hovorkyne Táni Timkovej medzi najvýkonnejšie pracoviská svojho druhu na Slovensku. Ročne sa tu vykoná viac ako 1200 chirurgických a endovaskulárnych výkonov.

„Špecifikom nášho oddelenia je, že robíme hybridné výkony, periférne cievne intervencie a ďalšie zložité zákroky, ktoré si vyžadujú kvalitné zobrazenie a flexibilitu pri výkonoch. Preto bolo viac než nevyhnutné zabezpečiť nákup špeciálneho operačného stola s karbónovou doskou, ktorá umožňuje pozdĺžne aj priečne pohyby s pacientom pre potreby RTG snímkovania. Podobný operačný stôl patrí vo vyspelom zahraničí k štandardnému vybaveniu cievnej sály, nitrianska nemocnica je jedinou na Slovensku, ktorá sa takýmto operačným stolom môže pýšiť,“ skonštatoval Timková.

Ako pripomenula, Fakultná nemocnica Nitra je zaradená medzi šesť zdravotníckych zariadení, v ktorých majú byť vybudované traumacentrá. „Jednou z podmienok je nonstop cievno-chirurgický servis, ktorý by mal dosahovať aj isté kvalitatívne parametre a práve uvedený typ operačného stola umožňuje splniť tieto podmienky pri hybridnom ošetrovaní pacientov s polytraumou a ťažkými združenými poraneniami,“ dodala Timková.

Foto: ilustračné

Novinka v nitrianskej nemocnici: Ako jediná na Slovensku má cievny operačný stôl
3
Galéria
Zdroj: FN Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM