Správy

Návrat deviatakov do škôl v Nitre ešte nie je istý: Rozhodnutie je na meste!

Vrátia sa deviataci od 19. apríla do nitrianskych základných škôl? Rozhodnúť o tom musí mesto.

Ilustračný obrázok k článku Návrat deviatakov do škôl v Nitre ešte nie je istý: Rozhodnutie je na meste!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Od budúceho pondelka 19. apríla sa môžu vrátiť k prezenčnej forme výučby aj žiaci ôsmych a deviatych ročníkov zo základných škôl mimo čiernych okresov. Nedávno o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling.

Neznamená to však automatické otváranie všetkých škôl. S návratom starších žiakov do lavíc musia súhlasiť aj zriaďovatelia škôl. Nitra o návrate deviatakov ešte len rozhodne.

Musia sa poradiť

„Rozhodnutie o otvorení 9. ročníkov je na zriaďovateľovi, teda na meste. V utorok ráno o 8.30 je porada vedúcej odboru školstva s riaditeľmi našich škôl. Niekedy po nej bude mať vedúca odboru poradu s vedením mesta. Až na základe týchto porád sa rozhodne, ako sa zachová samospráva v prípade otvárania koncových ročníkov základných škôl. Budeme sa riadiť nielen platnými opatreniami, ale aj názormi odborníkov a ľudí z praxe,“ priblížil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Aktuálne k 12. aprílu sú podľa hovorcu mesta dve triedy v karatnéne. Jedna ju končí v utorok, takže ostane len jedna. Podľa hovorcu ide o školu na Klokočine.

Respirátory aj test

V prípade, že sa žiaci 8. alebo 9. ročníkov vrátia do škôl, budú pravdepodobne musieť mať respirátory. „Podľa súčasných nariadení je pre ročníky 5. – 9. vyžadované nosenie respirátora aj negatívny Covid test,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Návratu detí do škôl by nemal stáť v ceste ani nedostatok pedagógov. „Máme dostatok učiteľov. Len štyria sú mimo vyučovacieho procesu pre problémy s Covid-19,“ dodal Holúbek.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hlasujte! Ste za návrat žiakov 8. a 9. ročníkov do základných škôl v Nitre?

Nie

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM