Lucia Lauková Rôzne

Najstaršiu školu v Nitre postavili za 3 milióny korún: Učil v nej aj Jozef Tiso

Najstaršou školu na území mesta je Základná škola (ZŠ) kniežaťa Pribinu v Nitre. Sídlo školy je zároveň prvým moderným školským objektom, ktorý bol v Nitre postavený.

Ilustračný obrázok k článku Najstaršiu školu v Nitre postavili za 3 milióny korún: Učil v nej aj Jozef Tiso
5
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) kniežaťa Pribinu v Nitre je najstaršou školou na území mesta. Podľa slov jej riaditeľky Ivety Mikovej úzko nadväzuje už na Súkromnú chlapčenskú a dievčenskú vyššiu školu, ktorá v Nitre vznikla 15. septembra 1882 na Farskej ulici.

Vznik názvu

Budova, v ktorej dnes škola sídli, je zároveň prvým moderným školským objektom, ktorý bol v Nitre postavený. Impulz na výstavbu dali nespokojní rodičia, ktorým sa nepáčili podmienky, v akých sa ich deti učili. „Základný kameň našej budovy položili 14. augusta 1933. Bolo to pri príležitosti 1100. výročia posvätenia prvého kresťanského kostola na našom území, ktorý v roku 833 vybudovalo knieža Pribina. Na základe toho aj škola dostala názov Pribinova jubilejná štátna meštianska škola v Nitre (833 – 1933). Na položení základného kameňa sa zúčastnili aj minister školstva a národnej osvety Ivan Dérer, minister poľnohospodárstva Milan Hodža a ďalší významní hostia,“ vysvetlila Miková.

Stála 3 milióny korún

Výstavba novej modernej školy, postavenej vo funkcionalistickom slohu, stála mesto Nitra a Československú republiku tri milióny korún. Jej slávnostné otvorenie sa konalo 31. októbra 1937, hneď v prvom roku školu navštevovalo 736 žiakov. Podľa starých triednych záznamov ich tu pred vojnou vyučoval katechizmus aj kňaz Jozef Tiso. „Budova školy spolu s vilou riaditeľa v jej areáli je pozoruhodným architektonickým dielom a dnes je už vyhlásená za kultúrnu pamiatku. V čase vzniku sa svojím vybavením a modernosťou radila na prvé miesto na Slovensku. Mala triedy pre chlapcov a dievčatá s oddelenou výchovou, kresliareň, rysovňu, dielne, kuchyňu, telocvičňu a prírodovedeckú pracovňu. V pôvodnom architektonickom návrhu sa počítalo aj s vybudovaním bazéna,“ uviedla Miková.

Poškodili ju bomby

V roku 1938 bola škola zabraná pre potreby mobilizácie. Počas vojny zasiahli budovu školy letecké bomby a poškodili ju. Vyučovanie tam bolo obnovené po prechode frontu 30. apríla 1945. Škola viackrát zmenila svoj názov a štatút. Z meštianskej školy sa stala 11-ročnou strednou školou, neskôr základnou deväťročnou školou, ktorá sa napokon zmenila na súčasnú základnú školu. V roku 1973 dostala názov Základná deväťročná škola Rudolfa Jašíka a od roku 2003 nesie čestný názov Základná škola kniežaťa Pribinu.

V súčasnosti má 520 žiakov s 12 triedami pre prvý stupeň ZŠ a špeciálnymi učebňami pre žiakov piatych až deviatych ročníkov. „Vrátili sme sa ku konceptu, ktorý bol kedysi využívaný. Znamená to, že deti z druhého stupňa ZŠ nemajú svoje kmeňové triedy, ale majú vyučovacie hodiny v odborných učebniach zameraných na biológiu, chémiu, fyziku a ďalšie prírodné vedy, prípadne na jazyky. V súčasnosti sa u nás žiaci učia po anglicky, francúzsky, nemecky a španielsky. Žiaci majú k dispozícii aj dielne, kuchyňu, zrekonštruovanú telocvičňu, terasu s čitárňou na streche budovy a školský areál, ktorému sa snažíme dať podobu jedlej záhrady a parku,“ doplnila Miková.

Foto: ilustračné

Najstaršiu školu v Nitre postavili za 3 milióny korún: Učil v nej aj Jozef Tiso
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM