Lucia Lauková Správy

Najčítanejšie správy týždňa: 5 udalostí z Nitry, ktoré vás zaujali najviac

Končí sa druhý aprílový týždeň a s ním sa otvára druhá polovica mesiaca. Prinášame vám prehľad najčítanejších správ a udalostí z Nitry za posledné dni.

Ilustračný obrázok k článku Najčítanejšie správy týždňa: 5 udalostí z Nitry, ktoré vás zaujali najviac
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Veľký prehľad podujatí v Nitre

Začiatkom týždňa sme vám priniesli prehľad tohtoročných udalostí v Nitre. Mesiac za mesiacom prinesie spolu vyše 60 podujatí. Z prehľadu sa dozviete kedy budú rôzne festivaly, mestské oslavy, jarmoky či športové udalosti.

Čítajte tu: Veľký prehľad podujatí v Nitre: Tešiť sa môžete na vyše 60 akcií, ZOZNAM

Chodec sa vyparil po zrážke s autom

K dopravnej nehode došlo podľa polície v pondelok 8. apríla asi o druhej hodine popoludní. Ako informuje policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, nehoda sa stala na Štúrovej ulici v Nitre na priechode pre chodcov medzi obchodným domom a mestskou tržnicou.

„Neznámy chodec pravdepodobne náhle vstúpil do jazdnej dráhy osobného auta Ford Mondeo jazdiaceho v ľavom jazdnom pruhu. Po náraze chodec spadol na čelné sklo vozidla a potom na vozovku. Prekvapivo sa však hneď postavil a rozbehol sa smerom na železničnú stanicu,“ opisuje udalosti nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Čítajte tu: V Nitre zrazilo auto chodca: Po náraze na čelné sklo sa z miesta vyparil, FOTO

Bobor na prechádzke Nitrou

Zákonom chránený bobor sa nám pripomenul aj tento rok. Videli ho pohybovať sa na ceste pri záhradkách oproti SPU. Aby nedošlo k stretu s autom zasiahla Mestská polícia v Nitre. V sprievode hliadky sa bobor vrátil späť do rieky a odplával. Druhýkrát spozorovali bobra začiatkom tohto týždňa na Zobore. Spokojne oddychoval pri kamennom múre v areáli Liečebného ústavu. Tentokrát sa však dostal do rúk ochranárov, ktorí ho odchytili a vypustili na inom mieste.

Čítajte tu: Bobor na prechádzke Nitrou: Potuloval sa neďaleko rieky aj na Zobore, FOTO a VIDEO

V Nitre otvorili zariadenie pre ľudí s autizmom

Nitrianska radnica otvorila nové zariadenie sociálnych služieb (ZSS) Lienka. Sídli v mestskej časti Krškany, kde bude slúžiť ľuďom s autizmom. „Bude sa tu poskytovať pomoc klientom v rôznych oblastiach, mnohé aktivity budú zamerané na posilnenie ich samostatnosti. Chceme ich naučiť aj praktickým veciam, aby boli v rámci možností čo najviac sebestační, aby vedeli, kde je napríklad pošta či obchod, alebo ako narábať s peniazmi,“ vysvetlila vedúca zariadenia Vlasta Kĺbiková.

Čítajte tu: V Nitre otvorili zariadenie pre ľudí s autizmom: Naplno bude fungovať od mája

Skrýva sa v areáli nitrianskej nemocnice

Do pamiatkového fondu v územnej pôsobnosti Krajského pamiatkového úradu Nitra pribudla fontána umiestnená v areáli Fakultnej nemocnice Nitra. Národnou kultúrnou pamiatkou sa stalo autobiografické sochárske dielo Túžba po vyzdravení, respektíve Nádej na uzdravenie, ktorého autorom je Elemír József Mészáros. „Socha vytvorená v roku 1939 bola poslednou veľkou realizáciou nitrianskeho kovotepca, zlatníka a sochára. V roku, v ktorom sochár dielo dokončil, nakoniec aj predčasne ako 42-ročný zomrel,“ informovali o tom pracovníci Krajského pamiatkového úradu v Nitre.

Čítajte tu: Skrýva sa v areáli nitrianskej nemocnice: Fontána sa stala národnou kultúrnou pamiatkou

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM