Lucia Lauková Kultúra

Nadšenci ďalekých ciest sa zídu pod Zoborom: Čaká nás festival Vysoké Hory

Nitriansky festival opäť priláka pod Zobor nadšencov cestovania a hôr. Jedenásty ročník tohto podujatia prinesie pútavé filmy, prezentácie od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci ďalekých ciest sa zídu pod Zoborom: Čaká nás festival Vysoké Hory
Foto: Andrej Šebela

Festival Vysoké hory Nitra sa bude konať v sobotu 12. novembra od 9:00 hod. na Mestskom úrade v Nitre, pod záštitou primátora mesta Nitry Jozefa Dvonča. Jedenásty ročník opäť prinesie bohatý program. Organizuje ho občianske združenie Nitriansky horský spolok (NHS).

Filmy známych osobností

Pre nadšencov cestovania pripravili organizátori pútavé prehliadky filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. Program bude zložený zo 4 blokov. Viac o programe prezradil PR manažér festivalu Radovan Baláž. Premiéru bude mať poľský film, a to celovečerný dokument Pawla Wysoczanskeho Jurek o legendárnom Poliakovi Jerzym Kukuczkovi, ktorý ako druhý na svete, po Reinholdovi Messnerovi, vystúpil na všetky osemtisícovky. „Film rozpráva príbeh jedného z najlepších horolezcov všetkých čias, ktorý zahynul v r. 1989 na hore Lhoce. Film získal doteraz 20 ocenení na festivaloch doma a vo svete,“ prezradil Radovan Baláž.

Hostia festivalu

Na festivale nebude chýbať spevák skupiny Slobodná Európa Miloslav Láber známy ako Whisky. Ďalším významným hosťom festivalu bude cestovateľ, horolezec, objaviteľ, dobrodruh a fotograf Peter Becko Ondrejovič. „V prezentácii Fenomén Venezuela porozpráva o svojich 22 sezónach v tejto krajine, o rôznych expedíciách, o krásach venezuelskej prírody a tiež ropnom socializme,“ povedal Radovan Baláž.

Ocenené filmy

Diváci uvidia aj aktuálny film Paľa Barabáša, Sloboda pod nákladom venovaný opäť Vysokým Tatrám, ktoré sú miestom posledných vysokohorských nosičov v Európe. „Dokument zachytáva najstaršiu generáciu, ktorá sa snaží o zachovanie tohto fyzicky i psychicky náročného remesla. Nedávno tento film získal ocenenia na festivaloch v Macedónsku a v októbri na MFHF v Poprade,“ dodal Radovan Baláž.

Tešiť sa môžu návštevníci festivalu aj na ocenený film Rasťa Hatiara, Obyčajní chlapci. Uvidia aj krátky film o tohtoročnej expedícii na Manaslu (8163m), ktorej sa zúčastnili špičkoví alpinisti Peter Hámor a Rumun Horia Colibasanu spolu s Michalom Gabrižom, autorom filmu.

Svoju prezentáciu o letnom výstupe na najvyššiu horu Afriky Kilimandžáro predstaví aj člen NHS a spoluorganizátor festivalu Martin Boltižiar. Cestu do Sudánu uvedie v prezentácii Stano Szenczi,diváci splavia divoké rieky Gruzínska, vydajú sa do Strednej Ameriky, kde spoznajú krásy Nikaraguy, Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu. Zoznámia sa s mladým talentovaným lezcom Petrom Kuricom z Handlovej, uvidia emotívny príbeh kanadského horala a tiež časozberné videá zo Slovenska.

Sprievodný program

Nebude chýbať výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Podľa slov Radovana Baláža bude najlepšej fotografii udelená Cena poroty. Tešiť sa môžete aj na tombolu o hodnotné ceny. „Súčasťou festivalu je tiež „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode,“ povedal Radovan Baláž. Festivalovou bodkou bude poznávací výlet na Zobor, tentoraz s výkladom RNDr. Stanislav Harvančík, zoológa Správy CHKO Ponitrie. Výlet sa bude konať len v prípade priaznivého počasia, a to v nedeľu 13. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM