Lucia Lauková Správy

Nábytok z papiera i odpadu: Fórum dizajnu otvorilo dvere kreatívcom, FOTO a VIDEO

Na nitrianskej výstave nábytku dostávajú každoročne priestor aj študenti vysokých škôl. Ich kreativita pri tvorbe môže inšpirovať aj profesionálov.

Zdroj: Dnes24.sk

Práce študentov šiestich vysokých škôl zo Slovenska a Českej republiky predstavuje 22. ročník výstavy Fórum dizajnu na nitrianskom výstavisku. Výstava je súčasťou veľtrhu Nábytok a Bývanie 2019, ktorého nosnou témou je v tomto roku vplyv životného štýlu na bývanie. Veľtrh potrvá do 10. marca.

Nábytok z odpadu

Usporiadateľom Fóra dizajnu je Slovenské centrum dizajnu. „Sme vedecká výskumná platforma pre dizajn. Na tejto výstave predstavujeme našu spoluprácu so šiestimi školami zo Slovenska a z Českej republiky. Komunikáciu a prepojenie medzi školami a profesionálnymi výrobcami považujeme za veľmi dôležité,“ povedala kurátorka výstavy Zuzana Duchová.

Spolu s kolegom Petrom Líškom pripravila expozíciu, ktorej súčasťou sú staré nábytky z odpadu a rôznych vyhodených vecí. „Expozícia má symbolizovať istú kontinuitu dizajnu ako odboru, je to jedna z platforiem, ako prepájať minulosť s budúcnosťou, potenciálnych dizajnérov s profesionálnymi i s verejnosťou,“ uviedla Duchová.

Priestor pre študentov

Tohtoročné Fórum dizajnu nadväzuje na predošlé ročníky podujatia, ktoré založili a neskôr rozvíjali Katarína Hubová, Ivan Čobej a Adriena Pekárová. Fórum dizajnu 2019 je výlučne študentským fórom, na ktorom sa svojimi kolekciami prezentujú vysoké školy venujúce sa výučbe v oblasti tvorby nábytku a interiérového dizajnu. „Inovatívne nápady študentov môžu ponúknuť inšpirácie profesionálom,“ poznamenala Duchová.

Na výstavisku v Nitre sa prezentujú Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Technická univerzita (TU) vo Zvolene a Technická univerzita v Košiciach. Na výstave participuje aj česká Mendelova Univerzita v Brne, významné zastúpenie majú aj práce študentov Univerzity Tomáša Baťu (UTB) v Zlíne.

Nábytok z papiera

UTB a TU Zvolen boli v minulom roku partnermi medzinárodne úspešného projektu Made in Paper, ktorý môžu návštevníci vidieť aj v Nitre. Predstavuje koncepčný experiment v dizajne papierového mobiliára, ktorého téma bola zameraná na použitie papiera ako nosného konštrukčného materiálu a zároveň aj ako špecifického výrazového prvku. Tvorivá aktivita vyústila do kolekcie viac ako dvadsiatky produktov a do série piatich výstav v štyroch európskych krajinách.

Vo videu si pozrite zábery z 22. ročníka výstavy Fórum dizajnu v Nitre!

Nábytok z papiera i odpadu: Fórum dizajnu otvorilo dvere kreatívcom, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM