Lucia Lauková Krimi

Na poliach našli takmer 90 otrávených zvierat: Polícia varuje aj ľudí, FOTO

Konanie neznámeho páchateľa nabralo obludné rozmery. Látka je navyše smrteľné nebezpečná aj pre ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Na poliach našli takmer 90 otrávených zvierat: Polícia varuje aj ľudí, FOTO
5
Galéria

Odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality upozorňuje občanov a osobitne poľovnícku verejnosť, že od 4. marca 2019 boli zaznamenané hromadné otravy poľovnej zveri a chránených druhov živočíchov v okresoch Nitra a Hlohovec.

„V obidvoch prípadoch išlo o protiprávnu aplikáciu biocídov na poľnohospodárske pozemky (červeno zafarbené obilné zrná),“ píše Polícia SR na sociálnej sieti. Ako ďalej uvádza polícia, tieto zrná boli rozmetané na poliach a boli voľne dostupné pre voľne žijúce zvieratá, ktoré ich začali konzumovať.

„V dôsledku použitého biocídu tieto zvieratá postupne uhynuli na vnútorné krvácanie, vrátane zvierat, ktoré takto otrávené jedince konzumovali,“ opisuje polícia.

Celkovo zatiaľ bolo zistených podľa polície 88 otrávených zvierat – najmä zajacov poľných. „Okrem nich aj bažanty poľovné, srnce hôrne, myšiaky lesné a straka čiernozobá,“ píše Polícia SR.

Ako uvádza polícia, v obidvoch prípadoch bolo začaté trestné stíhanie za prečin ohrozenie a poškodenie životného prostredia a v jednom prípade aj za trestný čin neoprávnené nakladanie s odpadmi.

„V tejto súvislosti Policajný zbor vyzýva občanov na primeranú opatrnosť pri pohybe po poľnohospodárskych poliach, pričom výslovne upozorňuje, aby občania apatické a málo plaché zvieratá nechytali a akýkoľvek ich výskyt alebo úhyn zvierat bezodkladne ohlásili na č.158,“ varuje Polícia SR.

Na polia niekto rozsial otrávené osivo: Zahynuli desiatky zvierat
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM