Aktualizované Lucia Lauková Krimi

Na polia pri Nitre niekto rozsial otrávené osivo: Zahynuli desiatky zvierat

Uhynuté zvieratá našla polícia s pracovníkmi ochrany prírody na poliach pri obciach Cabaj-Čápor, Svätoplukovo a Štefanovičová.

Ilustračný obrázok k článku Na polia pri Nitre niekto rozsial otrávené osivo: Zahynuli desiatky zvierat
5
Galéria
Zdroj: TASR

Policajti spolu s pracovníkmi ochrany prírody našli na poliach v okolí obcí Cabaj-Čápor, Svätoplukovo a Štefanovičová v okrese Nitra uhynuté zvieratá.

„Polícia prijala oznámenie o náleze viacerých uhynutých poľovných zvierat v tejto lokalite. Išlo o 27 zajacov poľných, jednu srnu a dvoch bažantov v celkovej hodnote vyše 6100 eur,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

K úhynu zvierat došlo pravdepodobne konzumáciou kontaminovaného osiva, ktoré bolo rozsiate na poli. Polícia prípad vyšetruje ako prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia, za ktorý hrozí v zmysle trestného zákona trest odňatia slobody až na jeden rok.

Podľa Martiny Brinzíkovej Badidovej z Ochrany dravcov na Slovensku našiel uhynuté živočíchy na poli v okolí Cabaj-Čápora a Svätoplukova ich zamestnanec Stanislav Kováč počas kontroly teritória dravcov v rámci projektu LIFE Pannon Eagle.

„Po podrobnejšej obhliadke sa ukázalo, že ide o zajace, bažanty, srny. Okrem týchto živočíchov bola na mieste nájdená rozptýlená látka pripomínajúca jed s pravdepodobným cieľom otráviť hlodavce. Podľa predpokladov išlo o látku používanú na deratizáciu v obývaných priestoroch, ktorá nie je určená na použitie vo voľnej krajine,“ uviedla Brinzíková Badidová. Otrava bola podľa jej slov aplikovaná veľkoplošne, zrejme prostredníctvom rozmetača, takže ňou bolo zasiahnuté pomerne veľké územie.

Kováč kontaktoval policajtov, ktorí následne oslovili aj veterinárov. Terén bol skontrolovaný aj policajným psom, ktorý bol zakúpený a špeciálne školený na vyhľadávanie otrávených návnad v rámci projektu LIFE Pannon Eagle. Podľa Kováča sa uhynuté dravce zatiaľ nenašli. „Keďže mnohé druhy vo veľkom konzumujú kadávery, mohli odletieť mimo lokalitu a uhynúť tam, pretože v tomto prípade pôsobí toxická látka o niečo neskôr ako pri silnejších jedoch,“ povedal Kováč.

Upozorňujeme, že fotografie v galérii nie sú vhodné pre citlivé osoby!

Na polia niekto rozsial otrávené osivo: Zahynuli desiatky zvierat
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM