Lucia Lauková Správy

Na Klokočine majú vyrásť 3 parkovacie domy: Mesto hľadá zhotoviteľa

Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina by mali vyrásť tri parkovacie domy. Mesto už odsúhlasilo pravidlá súťaže, pomocou ktorej chce nájsť zhotoviteľa a prevádzkovateľa.

Ilustračný obrázok k článku Na Klokočine majú vyrásť 3 parkovacie domy: Mesto hľadá zhotoviteľa
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina by v budúcnosti mali vyrásť tri parkovacie domy. Mestské zastupiteľstvo v decembri odsúhlasilo pravidlá súťaže, pomocou ktorej chce radnica nájsť firmu, ktorá by objekty postavila a prevádzkovala.

Víťazovi prenajme pozemky

Radnica vyčlenila na výstavbu hromadných garáží tri pozemky, ktoré víťazovi súťaže prenajme. Jedným z nich je trávnatá plocha ohraničená ulicami Mikovíniho, Čajkovského a Partizánska. Druhá parcela je medzi ulicami Hviezdoslavova a Čajkovského a tretia je ohraničená ulicami Jedlíkova a Kmeťova. „Možnosti umiestnenia a riešenia objektov parkovacích domov boli preverené štúdiou. Uchádzač si môže podľa vlastného uváženia vybrať jednotlivú nehnuteľnosť alebo všetky tri súčasne. Účelom prenájmu je využitie častí pozemkov na realizáciu občianskej vybavenosti s požiadavkou vybudovania hromadných garáží,“ informoval magistrát.

Pravidlá súťaže

Podľa pravidiel súťaže musia mať parkovacie domy plné steny, aby exhaláty a hluk z áut nerušili obyvateľov sídliska. Súčasťou objektu nesmú byť byty, ani ubytovne a nesmú sa v nich zriadiť prevádzky herní ani pohostinstiev. Zo súťažných návrhov musí byť zrejmé, ako budú objekty zasadené do terénu a okolitej zástavby. Záujemcovia o výstavbu parkovacích domov musia tiež vykonať vlastný prieskum, na základe ktorého vyhodnotia vhodný počet parkovacích miest. Musia uviesť aj termín začiatku výstavby a garantovať, že stavebné práce nepotrvajú dlhšie ako dva roky.

Riešenie parkovania

Ako informovala radnica, lehota predkladania súťažných návrhov začala plynúť 20. decembra a potrvá do 10. februára. Snaha o budovanie parkovacích domov na sídliskách je súčasťou opatrení, ktoré majú systémovo riešiť zlú situáciu s parkovaním v obytných súboroch v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM