Lucia Lauková Správy

Meteorológovia varujú: Nitru a okolie upozorňujú na smogovú situáciu!

Nitra opäť bojuje so zhoršenou kvalitou ovzdušia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal upozornenie nielen pre Nitru.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú: Nitru a okolie upozorňujú na smogovú situáciu!
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal upozornenie na smogovú situáciu v Nitre a okolí. Zvýšené koncentrácie PM10, alebo pevných častíc, boli pri poslednom meraní, zaznamenané na monitorovacej stanici na Štúrovej ulici v Nitre.

Vysoké emisie vznikajú z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, príčinou sú aj nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline.

Slovenský hydrometeorologický ústav navyše tak skoro neočakáva zlepšenie situácie v Nitre a okolitých dedinách. „V danej lokalite budú pretrvávať nepriaznivé rozptylové podmienky – slabý vietor, bez zrážok. Zlepšenie rozptylových podmienok sa očakáva v noci z nedele na pondelok,“ uvádza Ladislav Čaracký v správe SHMÚ.

Možné účinky na zdravie

Medzi akútne účinky patrí dráždenie očí, nosa a hrdla, pocit tlaku na prsiach, kašeľ a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.

Ak by sa situácia opakovala príliš často hrozia aj chronické účinky, ktoré sa môžu prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.

Odporúčané predbežné opatrenia

Aby ste sa nevystavovali riziku, mali by ste obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku.

V prípade kúrenia pevným palivom by sa nemal spaľovať odpad, vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.), vznikajú pritom okrem PM10 aj ďalšie toxické látky.

Používať by sa malo drevo dobre vysušené (malo by sa sušiť 1–2 roky). Kotol a komín by sa mal pravidelne čistiť, prikladať častejšie po menších dávkach, nastaviť regulačné klapky tak, aby mal vzduch prístup k palivu, nedusiť oheň, ak je to možné, udržovať teplotu za kotlom medzi 150–250°C. Najúčinnejšie je vymeniť staré spaľovacie zariadenie za moderný kotol s nízkymi emisiami škodlivých látok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM