Lucia Lauková Správy Samospráva

Mestský rozpočet na rok 2019: Nitra bude hospodáriť s príjmami vyše 65 miliónov eur

Najväčšie výdavky mesta budú už tradične smerovať do školstva. O definitívnej podobe rozpočtu rozhodne nové zloženie zastupiteľstva po voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Mestský rozpočet na rok 2019: Nitra bude hospodáriť s príjmami vyše 65 miliónov eur
Zdroj: pixabay

Mesto Nitra bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 65 475 910 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2019, ktorý v týchto dňoch zverejnila radnica. O jeho definitívnej podobe bude po komunálnych voľbách rozhodovať nové mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí 15. novembra.

Bežný rozpočet na budúci rok je navrhovaný s takmer osemmiliónovým prebytkom pri príjmoch takmer 65 miliónov eur a výdajoch vo výške necelých 57 miliónov eur.

Kapitálový rozpočet počíta so schodkom 1,2 milióna eur, schodok z finančných operácií je plánovaný vo výške viac ako 6,5 milióna eur.

Do mestskej pokladnice „pritečie“ najviac financií z daní, ktoré vo výške 44 545 000 eur predstavujú 68 percent z celkových príjmov rozpočtu Nitry na rok 2019. „Daň z nehnuteľností je rozpočtovaná v nadväznosti na mierny očakávaný nárast v súvislosti s novou výstavbou, bez zmien jednotlivých sadzieb. Viac ako 90 percent z dane za tovary a služby predstavuje poplatok vyrubený za komunálne a drobné stavebné odpady. Ten je rozpočtovaný podľa sadzieb platného všeobecne záväzného nariadenia. Nedaňové príjmy vo výške 7 352 000 eur predstavujú 11,2 percenta z celkových príjmov rozpočtu na rok 2019,“ konštatuje sa v návrhu.

Najväčšie výdavky mesta budú už tradične smerovať do školstva, ich celkový podiel v rozpočte je takmer 44 percent. Na druhom mieste sú náklady na komunálne činnosti a životné prostredie, ktoré z rozpočtu odčerpajú viac ako 17 percent. Výdavkové finančné operácie počítajú v roku 2019 so splátkami dlhodobých bankových úverov vo výške 6 163 000 eur a so splátkami istiny úverov Štátneho fondu rozvoja bývanie vo výške 407 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM