Lucia Lauková Samospráva

Mestský rozpočet na rok 2017: Nitra bude hospodáriť so sumou 59 miliónov eur

Mestskí poslanci schválili rozpočet mesta Nitra na budúci rok. Magistrát na budúci rok počíta so sumou vo výške 59 miliónov eur. Pozrite sa do akých projektov, plánuje investovať.

Ilustračný obrázok k článku Mestský rozpočet na rok 2017: Nitra bude hospodáriť so sumou 59 miliónov eur
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianski poslanci schválili vo štvrtok 15. decembra mestský rozpočet na rok 2017. Podľa návrhu, ktorý už bol pred časom zverejnený na úradnej tabuli, mala radnica na budúci rok hospodáriť so sumou takmer 53,4 milióna eur. Zastupiteľstvo však po rôznych úpravách a pozmeňovacích návrhoch rozhodlo o zvýšení príjmovej i výdavkovej časti rozpočtu. Podľa slov prednostu mestského úradu Igora Kršiaka tak môže magistrát na budúci rok počítať so sumou 59 miliónov eur.

Zvýšenie rozpočtu

Dôvodom na zvýšenie rozpočtu boli predovšetkým optimistické údaje o výnosoch z podielových daní, ktoré tento týždeň zverejnilo ministerstvo financií. „Úpravami rozpočtu sme sa snažili kopírovať tie potreby, ktoré vyplynuli v priebehu tohto roka. Počíta sa v nich s 300.000 eurami na nákup rôzneho mestského mobiliáru a sú v nich napríklad zahrnuté aj investičné potreby mestských častí v hodnote 2,7 milióna eur,“ vysvetlil Kršiak.

Priority mesta

V schválenom mestskom rozpočte sa spomínajú aj rôzne investície, ktoré zatiaľ nie sú kryté financiami, ale radnica i poslanci ich pokladajú za prioritné. „Určite sa na ne budú prednostne hľadať zdroje a pokúsime sa do marca vytvoriť priestor na prefinancovanie týchto aktivít. Ide o výstavbu materského centra v bývalých kasárňach pod Zoborom, je to oprava komunikácií v Chmeľovej doline a na Wilsonovom nábreží a výstavba nového cintorína na sídlisku Chrenová,“ uviedol prednosta.

Pripravené investície

Väčšina týchto investícií je podľa jeho slov projekčne i stavebne pripravená. Ich financovanie by malo byť zabezpečené kombináciou mestských a dotačných zdrojov. „Napríklad výstavba materského centra v bývalých kasárňach je súčasťou výzvy, ktorá by mala byť zverejnená možno ešte v priebehu tohto mesiaca. Mesto má enormný záujem do areálu kasární vstúpiť a oživiť tento priestor a toto materské centrum tam vybudovať. Treba však povedať, že náklady sú 2,7 milióna eur, ale dotácie, ktoré môžeme získať, sú niekde na úrovni jedného milióna eur. To znamená, že mesto musí tie zvyšné prostriedky na dofinancovanie nájsť,“ povedal Kršiak.

Najviac na odbor školstva

Okrem investícií a financovania vnútornej správy mesta zahŕňa rozpočet Nitry na rok 2017 aj výdavky na činnosti, ktoré magistrátu vyplývajú zo zákonov a z uzatvorených zmlúv. Najväčšou výdavkovou položkou sú financie určené na odbor školstva, mládeže a športu, ktorý z rozpočtu mesta odčerpá 42 percent. „Vzhľadom na to, že v súčasnosti nepoznáme výšku normatívu na žiaka pri prenesených kompetenciách školstva, vychádzame v návrhu rozpočtu s predpokladom vo výške 8 891 360. Uvedená čiastka je rozdelená v návrhoch rozpočtov základných škôl. V prípade zmeny výšky normatívu v roku 2017 bude potrebné ich upraviť. Ostatné výdavky transferu na prenesený výkon štátnej správy sú plánované na úrovni očakávaného príjmu roka 2017,“ konštatuje sa v dôvodovej správe k schválenému rozpočtu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM