Správy

Mesto sa zameria na školy a škôlky: Do opráv investuje takmer 1,8 MILIÓNA eur

Mesto Nitra investuje do rekonštrukcií svojich základných a materských škôl poriadny balík peňazí. Väčšina opráv sa bude vykonávať počas prázdnin.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa zameria na školy a škôlky: Do opráv investuje takmer 1,8 MILIÓNA eur
3
Galéria
Zdroj: Roman Oravec

V tomto roku má ísť do vynovenia školských budov a areálov celkovo 1 786 000 eur s DPH. Peniaze pochádzajú z rozpočtu mesta a aj zo štátnych dotácií. Financie budú použité napríklad na rekonštrukcie striech, zateplenie budov, výmeny podláh či oplotenia. Informoval o tom hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Kto dostane najviac?

„Školské budovy si zaslúžia masívny reštart, mnohé z nich peniaze na rekonštrukciu už akútne potrebovali. Ako primátor som vnímal požiadavky riaditeľov škôl aj rodičov a som naozaj rád, že sme im mohli vyhovieť vyčlenením takejto solídnej sumy. V tomto roku dávame do školských budov naozaj množstvo peňazí. Neľutujeme ale ani jeden vynaložený cent, pretože peniaze poputujú na spríjemnenie prostredia, v ktorom vyrastajú a vzdelávajú sa naše deti,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

„Snažíme sa čo najviac opráv v školách urobiť počas prázdnin, kedy v budovách nie sú deti. Teší ma, žiaci si užijú opravené priestory hneď na začiatku školského roka,“ dodal Miloslav Špoták, viceprimátor Nitry.

Najviac peňazí poputuje pre ZŠ Cabajská a ZŠ Škultétyho. Na opravy dostanú 580 000, respektíve 500 000 eur. „V prípade ZŠ Cabajská sme sa dlhodobo snažili o jej zateplenie, ale neboli vypísané výzvy. Teraz sa nám podarilo získať prostriedky z výzvy cez ministerstvo investícií, zvyšok dofinancuje mesto,“ hovorí viceprimátor Špoták s tým, že okrem zateplenia bude mať škola nové vonkajšie žalúzie.

Prečítajte si tiež

Problémoví vandali

Na ZŠ Škultétyho sa robí rekonštrukcia kuchyne a výdajne jedla. Dokončí sa tak rekonštrukcia celej školy, v rámci ktorej sa postavilo ihrisko, altánok, ale aj nové oplotenie.

„S podobným problémom ako ZŠ Škultétyho zápasila dlhé roky aj ZŠ Nábrežie mládeže. Vandali poškodzovali ihrisko, nechávali tu po sebe rozbité sklo, špinu či dokonca použité injekčné striekačky. Tomu by malo byť s príchodom nového školského roka koniec, pribudne tu brána a nové oplotenie," prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Počas leta sa na ZŠ Fatranská robí oprava vonkajšej asfaltovej plochy. ZŠ Krčméryho bude mať novú strechu, Základná umelecká škola J. Rosinského sa dočká dobudovania výťahu a žalúzií. V ZŠ Novozámocká vybudujú novú kanalizačnú prípojku, na ZŠ Topoľová rekonštruovali rekondičnú miestnosť pre deti s telesným znevýhodnením a v ZŠ Ščasného vynovia vnútorné priestory telocvične.

Dočkajú sa aj materské školy

Peniaze poputujú aj na škôlky. V MŠ Platanovej opravia strechu, na Čajkovského vymenia podlahy a na Orechovom dvore vybudujú spevnenú betónovú plochu. Za vymaľovanie škôlok dá mesto desaťtisíc eur.

„Pripravujú sa tiež projektové dokumentácie na energetické zhodnotenie budov škôlok Staromlynská, Golianova, Vansovej, Piaristická, Alexyho a v budove bývalej škôlky na Lomnickej,“ doplnil viceprimátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM