Správy

Novinka v Nitre: V uliciach mesta pribudlo 120 nových elektro kolobežiek!

Od 15. júla je v uliciach Nitry dostupných 120 nových e-kolobežiek. Ich maximálna rýchlosť je stanovená na 25km/hod.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Nitre: V uliciach mesta pribudlo 120 nových elektro kolobežiek!
3
Galéria
Zdroj: TIER

Nitra je v poradí piatym mestom na Slovensku, kam berlínsky prevádzkovateľ mikromobility – spoločnosť TIER, prináša svoju flotilu moderných zeleno-čiernych elektrokolobežiek.

Nové kolobežky s rozšírenými bezpečnostnými prvkami sú v meste od 15. júla. Okrem zadných smeroviek zvládnu baterky o približne 30 % dlhšiu trasu.

Aktuálne témy

Výška poplatkov

Minúta jazdy stojí 0,16 centov. Okrem toho sa platí poplatok 1 euro za odomknutie.

„Z príchodu ďalšieho poskytovateľa zdieľanej dopravy do Nitry máme radosť. To, že ľudia v Nitre radi využívajú prostriedky zdieľanej dopravy, prispieva k čistejšiemu mestu a voľnejším cestným komunikáciám. Máme informáciu, že v Nitre je 15 800 užívateľov tejto formy prepravy. Zo skúsenosti vieme, že e-kolobežky využívajú na prepravu po meste aj tí, ktorí do Nitry prichádzajú autobusmi alebo vlakmi z okolitých obcí a miest,“ skonštatoval Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

Kolobežky sa budú nachádzať v blízkosti centrálnych dopravných uzlov a vo frekventovaných častiach mesta. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek TIER je stanovená na 25km/hod. Touto rýchlosťou však môžu používatelia jazdiť len po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách.

V centre mesta je rýchlosť automaticky znížená na 5km/hod.

„Aj vzhľadom na doterajšie skúsenosti s užívateľmi zdieľaných kolobežiek, by sme však chceli apelovať na dodržiavanie platných predpisov pri jazde a na ohľaduplnosť k chodcom,“ vyzýva hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ako sa používajú?

Na používanie kolobežiek je potrebná aplikácia TIER. Následne si nájdite e-kolobežku na mape a odomknite ju naskenovaním QR kódu.

Ak chcete ukončiť jazdu, nájdite bezpečné miesto na zaparkovanie, posuňte stojan späť nadol, otvorte aplikáciu TIER a stlačte na „Ukončiť jazdu“.

Platí sa aktivačný poplatok vo výške 1 eur a sadzba 0,16 centov za minútu. TIER akceptuje väčšinu kreditných kariet, ako aj PayPal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Novinka v Nitre: V uliciach mesta pribudlo 120 nových elektro kolobežiek!
3
Galéria
Zdroj: TIER
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM