Lucia Lauková Správy

Mesto ráta celiatikov na školách v Nitre: Budú deti prestupovať kvôli strave?

Nedávno sa objavili informácie, že zabezpečenie stravy pre celiatikov bude podmienené prestupom na inú základnú školu. Zisťovali, sme ako je to v skutočnosti.

Ilustračný obrázok k článku Mesto ráta celiatikov na školách v Nitre: Budú deti prestupovať kvôli strave?
Zdroj: TASR

Pred časom sa na webe ZŠ Benkova objavili informácie o tom, že ak sa vaše dieťa s celiakiou chce stravovať v školskej jedálni malo byť prestúpiť na ZŠ Topoľová či ZŠ Beethovenova. O takýchto pokynoch však na aprílovom mestskom zastupiteľstve, kde sa hľadali možnosti zabezpečenia stravy pre žiakov s celiakiou, nepadla ani zmienka.

O vysvetlenie sme najskôr požiadali mesto. „Ohľadom celiakie a stravovania detí v našich MŠ vyšli dosť nešťastné informácie. Momentálne zisťujeme počty detí na jednotlivých školách,“ reagovala vedúca odboru školstva, mládeže a športu, Mária Orságová.

Avšak práve z odboru školstva mala plynúť podľa slov riaditeľky ZŠ Benková, Anety Galovej, táto „nešťastná informácia“. „Prvotná informácia od odboru školstva bola taká, ako sme uviedli na stránke školy,“ povedala riaditeľka ZŠ Benkova, Aneta Galová.

Kuchyňa pre celiatikov

Ako pripomenula Mária Orságová, naďalej platí VZN mesta Nitry 21/2008, ktorá hovorí o podmienkach a miestach poskytovania diétnej stravy v rámci mestských škôl. To znamená, že od septembra 2017 by sa mala začať variť strava pre celiatikov v novo zrekonštruovanej kuchyni na ZŠ Krčméryho. „Hľadáme optimálne možnosti ako riešiť rozvoz,“ povedala Mária Orságová.

Prestup nie je nutný

Ako sa majú teda zariadiť rodičia žiakov, ktoré trpia celiakiou? „Odoberanie stravy nie je podmienené prestupom, ale aj rodičia musia pochopiť, že náklady na rozvoz jedného obedu do viacerých škôl sú podstatne vyššie a organizácia náročnejšia, ako pri viacerých stravníkoch. Pevne verím, že nájdeme optimálne riešenie, ktoré bude aspoň čiastočne vyhovovať všetkým stranám,“ vysvetlila Mária Orságová, vedúca odboru školstva, mládeže a športu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM