Lucia Lauková Správy

Variť pre celiatikov by mohla školská jedáleň v Nitre: Mesto ju musí opraviť

Mesto musí vyriešiť ako zabezpečí stravovanie v školkých jedálňach pre deti s celiakiou. Diétna strava, by sa po rekonštrukcii mohla variť priamo v škole.

Ilustračný obrázok k článku Variť pre celiatikov by mohla školská jedáleň v Nitre: Mesto ju musí opraviť
Zdroj: TASR

Podľa slov primátora Jozefa Dvonča, požiadavky riešiť stravovanie detí s určitou diagnózou v školských jedálňach, či už je to diabetes alebo celiakia, prichádzajú zo strany rodičov. Stravovanie pre diabetikov je zabezpečené na materskej škole Nedbalová. „Je pomerne veľký záujem o stravovanie detí, ktoré trpia celiakiou,“ povedal primátor Jozef Dvonč.

Dva návrhy

Zatiaľ mesto diskutovalo o dvoch riešeniach zabezpečenia tejto diétnej stravy, a to prostredníctvom komerčného stravovacieho zariadenia, s tým, že zariadenie by stravu varilo aj roznášalo. „Druhý návrh hovorí o tom, že by sme to riešili vo vlastnej réžii, v niektorej zo školských jedální,“ dodal primátor Jozef Dvonč.

Mesto má priestory

Podľa predloženého návrhu, rokovania s vybranými komerčnými stravovacími zariadeniami neboli úspešné. Mesto by mohlo prispôsobiť na prípravu stravy pre celiatikov jedáleň na ZŠ Krčméryho, ktoré má voľné kapacity. Priestor, kde sa bude variť pre celiatikov musí byť oddelený, a spĺňať kritériá, ktoré stanovuje Úrad verejného zdravotníctva. „Mesto Nitra neposkytovalo doteraz takúto službu, snažíme sa o to už druhý rok. Táto strava je špecifická tým, že musí byť priestor oddelení aby sa nemiešala normálna strava a takáto diétna celiatická strava,“ uviedla Mária Orságová, vedúca odboru školstva, mládeže a športu MsÚ v Nitre.

Rekonštrukcia kuchyne

Predpokladaná suma rekonštrukcie tejto jedálne aj pre účely stravovania detí s celiakiou je 95 000 eur. „My tie kuchyne budeme prestavovať tak či tak, len keby sme robili aj toto riešenie, tak by tam bolo navýšenie o tú časť, ktorá by sa týkala tejto stravy,“ vysvetlil Jozef Dvonč. Ako dodal, projektová dokumentácia na rekonštrukciu kuchyne ZŠ Krčméryho sa bude robiť bez ohľadu na to, či sa v nej bude variť pre celiatikov.

Riešenie musia nájsť do septembra

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 6. apríla poslanci ešte nevybrali možnosť akou bude stravovanie celiatikov v školách v Nitre zabezpečené. „Dnes nevieme povedať ani čo to bude stáť, vieme to, že sa to týka zhruba 30 detí,“ dodal Jozef Dvonč, primátor Nitry. Stravovanie pre celiatikov by sa malo začať od budúceho školského roku, takže mesto musí stravovanie pre celiatikov do septembra 2017 vyriešiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM