Lucia Lauková Správy Samospráva

Mesto podporí projekty: Záujemcovia môžu podávať žiadosti aj elektronicky

V roku 2020 mesto podporí projekty zamerané na kultúru či kreatívny priemysel. Peniaze poputujú aj na kultúrne pamiatky a pamätihodnosti, na šport či na rozvoj cestovného ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto podporí projekty: Záujemcovia môžu podávať žiadosti aj elektronicky
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Nitrianska radnica zverejnila prvé výzvy na podávanie žiadostí o dotácie na rok 2020. Celkovo pripravilo mesto päť oblastí, v rámci ktorých môžu fyzické i právnické osoby získať granty.

V roku 2020 mesto podporí projekty zamerané na kultúru a kreatívny priemysel, na kultúrne pamiatky a pamätihodnosti, na šport, sociálnu oblasť a zdravie a na rozvoj cestovného ruchu.

Nové VZN

Fungovanie dotačných mechanizmov upravuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré mestskí poslanci schválili v tomto roku.

„Hlavným zámerom nového VZN bola možnosť upraviť detaily jednotlivých výziev podľa aktuálnych potrieb a priorít,“ vysvetlil vedúci odboru inovácií, transparentného riadenia a klientskej spokojnosti na mestskom úrade Martin Horák.

Elektronické žiadosti

Nové VZN okrem toho prinieslo aj možnosť elektronického podávania žiadostí o dotácie. „Je to flexibilný spôsob, ktorý uľahčuje komunikáciu medzi samosprávou a žiadateľom. Umožní vzájomnú výmenu informácií a efektívnejšie spracovanie žiadostí, ktoré bude výlučne cez online systém. Našou prioritou je odbúranie byrokracie, transparentnosť a dbať na životné prostredie, keďže v celom procese žiadateľ nepoužije ani jeden hárok papiera,“ vysvetlil Horák.

Z piatich dotačných oblastí v súčasnosti mesto na svojej webovej stránke zverejnilo grantové výzvy na tri z nich. Oprávnení žiadatelia môžu do 18. októbra podávať žiadosti o dotácie v oblasti kultúra a kreatívny priemysel, kultúrne pamiatky a pamätihodnosti a tiež sociálna oblasť a podpora verejného zdravia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM