Lucia Lauková Komunálne voľby

Marek Hattas kandidatúru nestiahne: Ostáva v boji o primátorské kreslo Nitry

"Nebudem sa vzdávať tesne pred cieľom," povedal na margo výzvy Róberta Sitára, ktorý svoju kandidatúru stiahol, Marek Hattas.

Ilustračný obrázok k článku Marek Hattas kandidatúru nestiahne: Ostáva v boji o primátorské kreslo Nitry
Zdroj: TASR

Kandidát na primátora Nitry Marek Hattas sa svojej kandidatúry krátko pred komunálnymi voľbami nevzdá. Potvrdil to v reakcii na výzvu nezávislého kandidáta na post primátora Róberta Sitára, ktorý sa v stredu vzdal svojej kandidatúry v prospech ďalšieho nezávislého kandidáta Petra Oremusa. Hattas zároveň odmietol obvinenia, že reálne nie je nezávislým kandidátom.

Sitár sa vzdal kandidatúry

Podľa slov Sitára je najvyšší čas, aby egá nevyhrávali nad záujmami, ktoré sú vo verejnom záujme. „Ak chceme, aby sa terajšie vedenie mesta nedostalo opäť k moci, aby tu nevládlo doterajšie vedenie, musíme spojiť sily a urobiť všetko preto, aby prišla tá očakávaná zmena,„ povedal. Potvrdil, že sa stretol s viacerými kandidátmi na primátora, s ktorými hovoril o ich možnej podpore. „Kládol som si otázku, či má Marek Hattas svoj tím alebo má tím svojho Mareka Hattasa a prišiel som k názoru, že Marek Hattas nie je pripravený, aby riadil toto mesto. Marek nie je zlý človek, no podľa mňa bol zneužitý. Odpustil som mu, že bol organizátorom protestov Za slušné Slovensko, kde sa zneužila téma, ktorá otriasla celým Slovenskom, aby sa vyzbieral politický kapitál. Odpustil som mu aj to, že ako zarytý bojovník proti hazardu v Nitre si zavesil na svoju sociálnu sieť kurzy stávkovej kancelárie, aby získal body v rámci politickej kampane. Bol by som najradšej, keby prijal osobnú zodpovednosť a urobil podobný krok ako ja dnes. Ak to neurobí, potvrdí, že je to tím, ktorý má svojho Mareka Hattasa. Ak to neurobí, budem to chápať, no potom sa treba pýtať, kto je zodpovedný, ak nepríde tá zmena, ktorú mesto potrebuje,“ povedal Sitár.

Oremus chápe krok Sitára ako pozitívny signál spájať sily, aby sa do funkcie primátora Nitry dostal skutočne nezávislý kandidát. Potvrdil, že svoju kandidatúru už neplánuje stiahnuť. „Prediskutovali sme s ostatnými kandidátmi na primátora možnosti určitej spolupráce. Bol by som ochotný sa vzdať kandidatúry v prospech nezávislého kandidáta, s ktorého programom sa viem stotožniť, a ktorý má minimálne rovnaké preferencie ako ja. Mareka Hattasa za nezávislého kandidáta však nepovažujem," povedal Oremus.

Reakcia Mareka Hattasa

Hattas podľa vlastných slov nie je a nikdy nebol členom žiadnej strany. „V priebehu tohto roka som odmietol hneď niekoľko ponúk menších politických strán, kandidujem teda ako úplne nezávislý kandidát. Pre moje pôsobenie v lokálnej politike nepotrebujem žiadnu politickú stranu a ani žiadnu nebudem zakladať. Naopak, mám svoj vlastný tím odborníkov a kandidátov,„ skonštatoval. Zároveň uviedol, že na budúcnosti Nitry mu záleží. „Ľudia, ktorí ma poznajú, dobre vedia, že sa už roky angažujem v kultúre, ekológii či cyklistike. Nebudem sa teda vzdávať tesne pred cieľom. Zvlášť, keď podľa posledných prieskumov agentúry AKO vediem nad terajším primátorom o 2,5 percenta,“ reagoval Hattas.

O post primátora v Nitre sa uchádza desať kandidátov. Primátorský post obhajuje kandidát Smeru–SD a SNS Jozef Dvonč. Koalícia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita, Šanca, Sme rodina – Boris Kollár, Kresťanskodemo­kratické hnutie nominovala Jána Grešša, nominantom Ľudovej strany Pevnosť Slovensko je Ján Kecskés. Strana tolerancie a spolunažívania postavila do komunálnych volieb Ladislava Németha. Ako nezávislí kandidujú na post primátora Nitry Marek Hattas, Michal Ivan, Renáta Kolenčíková, Ľubomír Martinka, Peter Oremus a Štefan Štefek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM