Rôzne

Ľudia sa roky prizerali, ako mama týra svoje deti! Rudo to pomohol zmeniť za TRI dni

Dobrovoľník z Nitry za svoju pomoc nečaká žiadnu vďaku. Na ľudí apeluje, aby sa viac pozerali okolo seba a vnímali okolie.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa roky prizerali, ako mama týra svoje deti! Rudo to pomohol zmeniť za TRI dni
Zdroj: Nitrianske centrum dobrovoľníctva , Rudolf Olach

Rudolf Olach, ktorého ľudia poznajú pod prezývkou Kardio, je laureát ocenenia Srdce na dlani 2022 v Nitrianskom kraji. Ocenenie získal v kategórii dobrovoľník v sociálnej a zdravotnej oblasti.

„Navonok pôsobí ako drsný chlap, vnútri však skrýva obrovské srdce, ktoré sa odmieta pozerať na akýkoľvek druh šikany. Je to ten typ muža, s ktorým by ste sa nebáli ísť von ani o polnoci, pretože vás zaručene ochráni. Jeho činy si zaslúžia obrovský obdiv,“ informuje Nitrianske centrum dobrovoľníctva.

Pomáha, kde sa dá

Rudolf Olach o sebe hovorí: „Som obyčajný človek, ktorý sa snaží pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. Materiálna pomoc, finančná pomoc a rôzne zbierky.“ S dobrovoľníckou prácou začal v roku 2016. Rozdával vtedy jedlo ľuďom bez domova.

Okamžite zistil, že ho táto činnosť napĺňa a dnes „Je to už doslova moja potreba.“

Rudolf pomáha všade, kde je to potrebné. Zameriava sa však hlavne na týrané ženy, týrané deti a ľudí zo sociálne slabších pomerov. Aktívny je hlavne pri organizovaní rôznych zbierok oblečenia, materiálnej pomoci a finančných zbierok pre rodiny.

Prečítajte si tiež

Prípad, ktorý obletel Slovensko

V minulom roku Slovenskom otriasol prípad týraných detí zo Šale. „Za Rudove dobré činy by mohlo hovoriť veľa ľudí, ktorým pomohol postaviť sa na nohy alebo ich dokonca zachránil, čoho príkladom je aj medializovaný prípad týraných maloletých detí v Šali z augusta 2022, keď Rudo neváhal kontaktovať políciu a médiá a dokázal v rámci svojej iniciatívy vo veľmi krátkej dobe zohnať potrebné množstvo dôkazov na záchranu detí a ich umiestnenie v centre pre deti a rodiny,“ písalo sa v nominácii na ocenenie Srdce na dlani 2022.

„Tento prípad obletel celé Slovensko a dovolím si napísať, že roky sa ľudia pozerali na to, ako matka týra svoje dve deti a nikto s tým nič neurobil. Behom 3 dní som im zmenil život,“ prezradil Rudolf Olach.

Každý si zaslúži druhú šancu

Ako sám hovorí, na dobrovoľníckej činnosti ho najviac napĺňa pocit, ktorý prichádza po pomoci iným: „Nečakám žiadnu vďaku. Úsmev tých ľudí hovorí za všetko. Napĺňa ma, ak viem, že niekomu pomôžem, a keď vidím posun v živote takého človeka, tak je to ten najlepší pocit zadosťučinenia.“

S rodinami, ktorým pomáha, sa snaží ostať v kontakte. Teší ho, keď vie, že pomoc smerovala do správnych rúk. Prečo sa však rozhodol pre takýto životný štýl? „Nikto z nás nevie, že kde bude o týždeň, o dva. Každý si zaslúži druhu šancu a ja verím, že mnoho ľudí som, spolu s úžasnou komunitou okolo mňa, posunul tým správnym smerom,“ dodáva Rudo.

Buďme všímaví!

Aktívny dobrovoľník by si prial, aby sa ľudia viac pozerali okolo seba a vnímali okolie: „Niekedy je prosba o pomoc tichá a niekedy je počuť za zatvorenými dverami suseda, ktorý bije ženu, deti a ľudia to aj tak nechcú počuť.“

Rudolf Olach chce v pomoci ľuďom pokračovať aj ďalej. Netají smelé plány: „Dúfam a verím, že sa mi to raz podarí dotiahnuť ďalej. Napríklad vybudovať domov pre týrané ženy a deti. To je pre mňa môj malý sen.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM