Správy

Ľudia bez domova dostávajú v Nitre teplú polievku: Varia im ju každú nedeľu

Najesť sa teplej polievky môžu každú nedeľu aj ľudia bez domova. S výdajom stravy pomáhajú dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia bez domova dostávajú v Nitre teplú polievku: Varia im ju každú nedeľu
12
Galéria
Zdroj: Tibor Ujlacký

Už druhý rok s malými prestávkami počas koronavírusovej pandémie zabezpečuje centrum Maltézskej pomoci v Nitre aj celoročné poskytovanie teplej polievky raz do týždňa.

„Ľudia bez domova, ktorí sú klientami nízkoprahovej nocľahárne v Azylovom dome sv. Rafaela tak v letnom, či zimnom období aj od dobrovoľníkov nitrianskeho centra Maltézskej pomoci Slovensko dostávajú v nedeľu teplé jedlo, ktoré im dobrovoľníci dovezú priamo do útulku a tam im ho servírujú,“ prezradil člen organizácie Tibor Ujlacký.

Prečítajte si tiež

Teplú polievku pripravujú každú nedeľu pre približne 20 klientov útulku. Ich počet je pohyblivý.

„V lete je ich menej, v zime viac. V rámci výdaja polievky dobrovoľníci komunikujú s ľuďmi bez domova, zdieľajú s nimi ich osudy a motivujú ich k zmene štýlu života,“ priblížil Tibor Ujlacký a dodal, že do služby sa môžu zapojiť aj ďalší záujemcovia.

Kto im pomáha?

Teplé jedlo v podobe hustej polievky s chlebom je zabezpečované vďaka spolupráci s reštauráciou ARTIN v Nitre a Kňazským seminárom sv. Gorazda, kde sa pripravuje a odkiaľ ho dobrovoľníci každú nedeľu večer vozia do útulku.

Finančné prostriedky na prípravu jedla uhrádza Maltézska pomoc Slovensko. Náklady spojené s dopravou sú vkladom nitrianskych dobrovoľníkov.

Sociálny šatník

Medzi charitatívne činnosti Centra Maltézskej pomoci Slovensko v Nitre patrí aj podpora Hospicu – Domu pokoja a zmieru u Bernadetky, poskytovanie služieb predlekárskej prvej pomoci počas hromadných duchovných podujatí a pomoc pre ľudí bez domova žijúcich na území mesta.

„Táto pomoc spočíva v každoročnom podávaní tzv. gulášu pre bezdomovcov v rámci Svetového dňa chudobných na 33. nedeľu v novembri každého roka, alebo realizácii zbierok šatstva pre sociálny šatník v Azylovom dome sv. Rafaela patriacemu Diecéznej charite v Nitre,“ doplnil Tibor Ujlacký zo združenia Maltézska pomoc Slovensko o.z. – centrum Nitra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Teplú polievku pre ľudí bez domova zabezpečujú celoročne
12
Galéria
Zdroj: Tibor Ujlacký
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM