Kultúra

Ľudí bavili od 18. storočia: Do Nitry sa vrátili bábkari a verklikári z rôznych krajín, FOTO

Pouličné bábkové divadlá a verklikári opäť oživili nitrianske ulice. K verejným priestranstvám neodmysliteľne patrili už od 18. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí bavili od 18. storočia: Do Nitry sa vrátili bábkari a verklikári z rôznych krajín, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V meste pod Zoborom sa od 8. do 10. septembra konal v poradí 9. ročník podujatia Nitránska verklikáreň & Gašpariáda. Počas troch dní ste v Nitre mohli vidieť sedem súborov tradičného bábkového divadla z piatich krajín.

Zahraniční aj domáci umelci

Predstavili sa Teatro Pimprle z Českej republiky, Lyes Ouzeri z Francúzska, Gianluca Di Matteo z Talianska či Egon Adel a Wim Kerkhove z Holandska.

Domáce divadlá zastupovali Teatro Carnevalo a Tyjátr. Nitránskej verklikárne sa zúčastnili aj slovinskí flašinetári Jelka Štuler a Janez Markelj, českí flašinetári Pavla Burdková, Alexandra Noubelová a Zdeněk Polášek, Ula Kłosiewicz a Tomek Sylwestrzak z Poľska, Henri Noubel z Francúzska, rakúski flašinetári Thomas Blaschke a Hans Günther Hoppe a slovenský verklikár Ivan Gontko.

Prečítajte si tiež

Oživujú tradície

Bábkari aj verklikári patrili k verejným priestranstvám od 18. storočia až do polovice 20. storočia. V druhej polovici minulého storočia boli z ulíc vykázaní. Bábkarom, aj verklikárom bolo znemožnené vykonávať živnosť, a tak sa táto tradícia zo slovenských miest a dedín vytratila.

Gašpariáda i Nitránska verklikáreň sú podujatia, ktoré sú svojím obsahom a formou najbližšie deťom, no dokážu očariť aj dospelých divákov.

„Význam tradičného bábkového divadla podčiarkuje jeho zápis do slovenského Národného zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva v roku 2013 a v roku 2016, spolu s českým bábkarstvom, aj zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO ako tradičného interpretačného umenia,“ dodal organizátor Ivan Gontko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ako vyzeralo medzinárodné stretnutie verklikárov a bábkarov, si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Mohlo by vás zaujímať

9. Nitránska verklikáreň & Gašpariáda 2022
8
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM