Lucia Lauková Správy Samospráva

Lístkom za sklom auta odzvoní: Mesto chce nakúpiť nové parkovacie automaty

Mesto plánuje zmeny v parkovacej politike. Nové automaty majú byť pre obyvateľov komfortnejšie. Rýchlejšia bude aj kontrola.

Ilustračný obrázok k článku Lístkom za sklom auta odzvoní: Mesto chce nakúpiť nové parkovacie automaty
Zdroj: TASR

Nová parkovacia politika prinesie podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka výrazné uľahčenie v statickej aj dynamickej doprave, a to v centre Nitry aj na sídliskách.

Súčasťou zmien budú nové parkovacie automaty, ktoré už nebudú vydávať lístky. Prácu tak uľahčia aj mestskej polícii pri kontrole úhrady za parkovanie.

Koniec lístkov

„Automaty budú vydávať drobné, bude sa tu dať platiť aj kartou. Vodiči priamo do automatu zadajú evidenčné číslo auta – odbúra sa teda povinnosť nosiť vytlačené lístky a umiestňovať ich za čelné sklo auta,“ prezradil Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Tieto platby budú podľa hovorcu v rovnakej databáze ako všetky iné platby za parkovanie v Nitre, čo uľahčí kontrolu platenia mestskej polícii.

„Odbremeníme tým našich policajtov od zdĺhavého chodenia a fyzického kontrolovania vozidiel – bude stačiť prejsť si lokalitu autom s kamerou a automaticky budeme vedieť, ktoré vozidlá nemajú uhradené parkovanie,“ skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Bude parkovanie drahšie?

V súčasnosti je v Nitre asi 60 parkovacích automatov, mesto ich chce v prvej fáze všetky vymeniť. „Nebude už potrebné mať takú hustú sieť automatov, keďže ľudia už nebudú musieť vracať k vozidlám s lístočkom. Predbežne je cena odhadnutá na 300 000 eur,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Verejné obstarávanie bude podľa hovorcu mesta vyhlásené na budúci rok.

Otázka ohľadom zvyšovania ceny parkovného je podľa hovorcu mesta ešte predčasná. „V každom prípade chceme dosiahnuť, aby ľudia ľahšie našli parkovanie v centre mesta,“ dodal Tomáš Holúbek, hovorca mesta.

Hlavné ciele

Hlavné ciele regulácie parkovania na sídliskách sú zjednodušenie parkovania rezidentov v blízkosti ich bydliska, zvýšenie bezpečnosti obyvateľov zjednodušením prejazdu áut Hasičského a záchranného zboru a presun parkujúcich áut z verejných priestranstiev na súkromné pozemky

Medzi hlavné ciele regulácie v centre mesta patrí zníženie priemernej obsadenosti parkovacích miest v okruhoch 1 a 2 pod hranicou 80%, zníženie času hľadania parkovacieho miesta a tým zníženie záťaže na dopravu autami, ktoré hľadajú parkovacie miesto a motivácia ľudí, aby na dopravu do centra mesta využívali alternatívne formy dopravy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM