Lucia Lauková Správy

Novinka v parkovaní v Nitre: Na voľné miesto vodičov naviguje aplikácia

Parkovacie senzory sú zatiaľ osadené vo vozovke na viac ako 160 parkovacích miestach. Nachádzajú sa na dvoch uliciach a opravenom parkovisku.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v parkovaní v Nitre: Na voľné miesto vodičov naviguje aplikácia
Zdroj: TASR

Obyvatelia a návštevníci Nitry môžu od novembra zaparkovať v centre mesta jednoduchšie vďaka systému ParkDots. V prvej etape pilotného projektu systém sleduje aktuálnu obsadenosť parkoviska na Wilsonovom nábreží a na Mostnej ulici. Vodiči majú tieto informácie k dispozícií v mobilnej aplikácii ParkDots, ktorá ich na voľné miesto vie aj navigovať. Cieľom projektu je zlepšenie súčasnej situácie s parkovaním v meste prostredníctvom moderných inteligentných riešení.

Viac ako 160 parkovacích miest

Súčasťou nového systému sú IoT (Internet of Things) senzory osadené vo vozovke na viac ako 160 parkovacích miestach na uliciach Podzámska, Mostná a na parkovisku na Wilsonovom nábreží.

Parkovacie senzory odosielajú informácie o obsadenosti každého miesta do centrálneho systému, odkiaľ ich čerpá mobilná aplikácia ParkDots. Vodiči tak majú neustále aktuálne informácie o voľných miestach, ktoré tak vedia jednoduchšie nájsť.

Samospráva získava prostredníctvom administračnej aplikácie štatistické dáta, ktoré jej umožnia lepšie pochopiť správanie sa vodičov a prijímať opatrenia na lepšie využívanie dostupných plôch, informoval Martin Budaj zo spoločnosti PosAm, ktorá vyvíja centrálny systém a aplikácie.

Sedem miest na Slovensku

Nitra sa zaradila medzi sedem miest na Slovensku, kde ParkDots pomáha zlepšiť situáciu s parkovaním. K nim by mali čoskoro pribudnúť aj ďalšie. ParkDots je kombináciou najmodernejších mobilných, cloudových a IoT technológií. Okrem sledovania obsadenosti a platieb za parkovanie ponúka aj ďalšie užitočné funkcie. Vodič sa môže nechať navigovať späť k autu, dostane upozornenie v prípade nečakaného odchodu vozidla z parkovacieho miesta a môže si na diaľku predĺžiť dobu parkovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM