Kultúra

LETO v Nitre pokračuje: Nezmeškajte TOP augustové podujatia pod Zoborom

Je sa na čo tešiť. Druhý prázdninový mesiac otvorí festival pouličného jedla. Chýbať nebude ani tradičný jarmok.

Ilustračný obrázok k článku LETO v Nitre pokračuje: Nezmeškajte TOP augustové podujatia pod Zoborom
62
Galéria

Slovak Food Truck Fest

od 5. do 8. augusta, Svätoplukovo námestie

Druhý prázdninový mesiac odštartuje v Nitre gastronomický festival. Tešiť sa môžete na dobroty zo Slovenska aj zo sveta a k tomu zaujímavý hudobný program pre malých aj veľkých. Festival bude prebiehať od štvrtka do soboty od 10.00 do 22.00. V nedeľu ho môžete navštíviť od 10.00 do 20.00 hodiny.

Oldtimer Pribina Star 2021

od 7. do 13. augusta, letisko Janíkovce

Toto podujatia by určite nemali obísť fanúšikovia historického letectva. Na letisku v Janíkovciach sa bude konať tradičné stretnutie priateľov historických vetroňov. Prihlásených je 18 účastníkov z Česka a Slovenska. Novinkou tohto ročníka sú letové ukážky starých motorových lietadiel. Letové ukážky sa budú konať 8. augusta od 12:00 do cca 13:30.

Bielo-čierny koncert pod nitrianskym nebom

12. augusta od 18:00 do 21:00, Svätoplukovo námestie

Svätoplukovým námestím bude znieť klavír. Na svoje si prídu milovníci viacerých hudobných žánrov. Tešiť sa môžete na historicky prvý spoločný koncert nitrianskeho klaviristu Petra Zbranka a talentovanej huslistky Victorie Linnen. V ich podaní zaznejú klavírno-husľové verzie svetových hitov, ktoré navodia zimomriavky, no i vyzvú do tanca. Okúzľujúce spojenie klavíra a spevu prinesie aj koncert Viery Petrovčinovej, absolventky košického konzervatória i Prešovskej univerzity. Zahrá a zaspieva popové piesne z vlastnej autorskej tvorby, ktoré si vás doslova podmania.

Fanúšikovia muzikálov si prídu na svoje na koncerte Kristíny Iris Snopkovej, víťazky ocenenia garanta Muzikálovej akadémie Bratislava. V klavírnom sprievode zaspieva piesne z tých najslávnejších muzikálov, ako sú Neberte nám princeznú, Kleopatra, František z Assisi a ďalšie. Súčasťou Bielo-čierneho koncertu bude aj Ondrej Rosík, dlhoročný moderátor rádia, ktorý je aj talentovaným pianistom, o čom sa budete môcť presvedčiť pri počúvaní jeho jedinečného klavírneho koncertu.

Koncert Gladiator

13. augusta od 20:00 do 21:30, Music A Cafe

Fanúšikovia kapely Gladiator sa môžu tešiť na domáci koncert. Známe hity si zaspievate už 13. augusta. Vstupné na koncert je 20 eur.

Nitrianske hody a dožinky

15. augusta, Svätoplukovo námestie a pešia zóna

Tešiť sa môžete na jarmok ľudových remesiel, špeciality nitrianskej kuchyne, ale aj degustáciu kvalitných vín. V sobotu bude program prebiehať na pešej zóne v podvečerných hodinách, v nedeľu od 15.00 bude na námestí na vybudovanom veľkom pódiu pútavý kultúrny program s folklórnou časťou. V nedeľný večer pôjde cez pešiu zónu slávnostný hodovo-dožinkový sprievod, ktorý na námestí odovzdá dožinkový veniec.

Koncert Lenka Filipová so sprievodnou kapelou

16. augusta od 18:00 do 19:00 v Synagóge

Česká speváčka, gitaristka a hudobná skladateľka v jednej osobe Lenka Filipová so svojimi hosťami – hráčom na keltskú harfu, akordeón a cajon – Seanom Barrym a klavíristom Ondřejom Hájkom. Spoločne ponúknu úpravy klasických skladieb, najznámejšie speváčkine hity a aj skladby z najnovšieho albumu Oppidum. Vstupné 22 eur.

Prečítajte si tiež

Tradície slovenského vidieka

19. až 22. augusta od 09:00 do 18:00 v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea – Expozícia živočíšnej výroby – Pavilón C

Návštevníkom budú sprístupnené všetky náučné expozície múzea t. j. Mliečnica, Čistička osív, Mlyn, Voštinársky záboj, Lisovňa oleja, Pálenica, Pekáreň, Konzum, Poľnohospodárstvo, Hajloch, Včelárstvo, v ktorých im lektori múzea radi vysvetlia tradičný spôsob pestovania poľnohospodárskych plodín, ich zber a následne spracovanie. Uvidia ukážky mletia múky, pečenia chleba, spracovania mlieka, ktoré budú zároveň spojené aj s ochutnávkou. Súčasťou výstavy bude aj remeselný jarmok spojený s ukážkou tradičných remesiel.

Neoddeliteľnou súčasťou Slovenského poľnohospodárskeho múzea je Nitrianska poľná železnica, ktorá je najdlhšie zachovanou poľnou železnicou na území Slovenska. Vozne budú ťahané impozantnou parnou lokomotívou.

V piatok 20. augusta sa v časti živočíšna výroba uskutoční Memoriál Egona Gyarmathyho – hodnotenie capov.

V sobotu 21. augusta sú naplánované preteky v kosení kosou „Kosenie pod Zoborom“, ktoré organizuje občianske združenie Slovenský kosecký spolok.

Pre deti je pripravený bohatý sprievodný program, ktorý ponúkne zábavu aj poučenie. Základné vstupné 5 eur.

Chrenovské stánky

20. až 21. augusta, pred vstupom na Agrokomplex, Chrenová

Chrenovské stánky prinesú kultúrno-hudobný program, predajné aj remeselné stánky. Chýbať nebude ponuka jedál a nápojov. Podujatie bude prebiehať na parkovisku pred výstaviskom Agrokomplex na sídlisku Chrenová.

Klokočinský jarmok

27. a 28. augusta

Pôvodne trojdňový jarmok bude tento rok len dva dni. Konať sa bude tradične po pravej strane Hviezdoslavovej triedy a Mikovíniho ulice na sídlisku Klokočina. Jarmok bude spojený s kultúrnym programom na vybudovanom prekrytom pódiu. Súčasťou bude aj tradičný lunapark i stánky s občerstvením.

Na koho to slovo padne

30. augusta od 20:00 do 22:00 na Nitrianskom hrade

Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na naše pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera. Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu. Vstupné 5, 19 a 25 eur

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Slávnosti Nitra, milá Nitra OBRAZOM
62
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM