Lucia Lauková Kultúra

Legendárny Robin Hood ožije na doskách DAB v Nitre: Herci začali skúšať, FOTO

Herci nitrianskeho divadla skúšajú novú inscenáciu. Na doskách DAB ožije legendárny Robin Hood.

Ilustračný obrázok k článku Legendárny Robin Hood ožije na doskách DAB v Nitre: Herci začali skúšať, FOTO
6
Galéria
Zdroj: DAB Nitra

Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo s prípravou rozprávky Robin Hood. Príbeh o bájnom anglickom ľudovom hrdinovi, ktorý údajne žil v Sherwoodskom lese v Nottighamshire v strednom Anglicku v čase vlády kráľa Richarda I. Levie srdce, napísali manželia Ján a Mariana Luteránoví. Ján Luterán je zároveň aj režisérom inscenácie.

Pre rodiny s deťmi

„Je to taký rodinný titul. Zobrali sme si námet Robina Hooda práve preto, že sa nám zdalo zaujímavé pracovať s motívom angažovanosti. My deti nepodceňujeme a myslíme si, že je dobré, ak už od útleho veku budú vedieť, že je správne postaviť sa proti zlu, proti bezpráviu a nespravodlivosti. Robin Hood je pozitívny hrdina, ktorý dokáže zapáliť pre dobrú vec aj ostatných ľudí a to je veľmi dôležité. Je to človek z mäsa a kostí, ktorý má aj svoje chyby, ale správnym rozhodnutím v správnej chvíli a neohnutým charakterom sa stáva človekom, ktorý sa dokáže postaviť zlu. A keďže sme v rozprávke, tak dokáže boj proti bezpráviu a nespravodlivosti aj vyhrať,“ uviedol režisér a spoluautor hry Ján Luterán.

Zážitok pre malých aj veľkých

Tvorivý tím chce vytvoriť rozprávku, ktorá bude zážitkom pre malých aj veľkých. „Spolu s deťmi z Nitry a regiónu si tak prídu na svoje aj rodičia a starí rodičia a to aj vďaka humoru a nadhľadu, ktorý chcú tvorovia v rozprávke ponúknuť,“ pripomenula dramaturgička Magdaléna Žiaková.

„Aj napriek rôznym krutostiam sa snažíme v každej scéne prinášať nadhľad, aj skrz rozprávača príbehu, ktorým je trubadúr aj skrz rôzne postavy a situácie, v ktorých humor bude prítomný,“ doplnil Ján Luterán.

Herecké obsadenie

Hudbu a texty napísal Martin Geišberg, kostýmy navrhla Eva Kleinová a scénu scénograf a svetelný dizajnér Ján Ptačin. „Robina Hooda ponechávame v stredovekých farbách, to znamená, že aj v kostýmoch zachovávame tú dobu, z ktorej legenda pochádza. Pri scéne nám ide hlavne o priestor lesa, Sherwoodu, kde bude tá atmosféra hmly a tajomna, ktorá, verím, sa nám podarí preniesť aj na javisko,“ povedal Ján Luterán.

V inscenácii sa predstavia Nikolett Dékány, Radoslav Hudec, Marián Viskup, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Andrej Remeník, Mário Zeumer, Tomáš Turek, Tomáš Stopa, Gabriela Dolná, Martin Fratrič a ďalší.

Hlavnú postavu stvárni Peter Oszlík. „Poznám ho už dlhšie a som rád, že som ho mohol obsadiť do takejto veľkej postavy pozitívneho hrdinu, ktorý ale samozrejme bojuje aj s tou svojou tvrdou náturou, temperamentom. Je to silná osobnosť aj ako herec, aj ako hlavná postava, takže si myslím, že sa nám to na javisku pekne spojí,“ uviedol Ján Luterán.

Fotografie priamo z hereckých skúšok novej inscenácie si pozrite v galérii!

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Legendárny Robin Hood ožije na dokách DAB v Nitre: Herci začali skúšať, FOTO
6
Galéria
Zdroj: DAB Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM