Lucia Lauková Správy

Láska v každom kroku: Zaľúbený párik študentov UKF očaril v televíznej šou

Ich život je prepletený láskou k folklóru. Čo spoločne dokážu, predviedli nedávno v známej televíznej relácii.

Zdroj: YouTube.com

V šou Zem spieva zatancovali aj dvaja študenti UKF v Nitre. Alexandra Ružbacká študuje učiteľstvo slovenského jazyka, literatúry a ruského jazyka, literatúry. Jej partner Miroslav Beck študuje v Nitre etnológiu.

V prvom semifinálovom kole predviedli tanec Do šafľika a čardáš z Bystrian z oblasti stredného Spiša podľa významného nositeľa tradícií Viliama Gregu a jeho manželky Justíny Gregovej zo Spišských Vlách.

Úpenlivý pohľad oboch partnerov pri tanci nebol vôbec hraný, ale z lásky. Zaľúbení po uši sú nielen do folklóru, ale aj do seba. Viac o sebe prezradili v rozhovore.

V Nitre len študujete. Odkiaľ pochádzate?

Alexandra: „Obaja pochádzame z východosloven­ského kraja, z regiónu Spiš, ktorý sme prezentovali v šou Zem spieva. Presnejšie pochádzam z mesta Spišská Nová Ves a Miro pochádza zo susednej obce Iliašovce“.

Odkedy sa venujete folklóru?

Alexandra: „K folklóru ma priviedla rodina, najmä moja mamka a starí rodičia. Od malého dievčatka ma viedli k ľudovému tancu a budovali vo mne lásku k tomuto druhu umenia. Postupom času som sa dostala do Folklórneho súboru Čačina, ktorý pôsobí v mojom rodisku, v Spišskej Novej Vsi. Tam to všetko začalo a pokračujem s tým aj počas štúdia, vo Folklórnom súbore Ponitran v Nitre“.

Miroslav: „K folklóru ma viedli už moji rodičia, nakoľko aj ocko tancoval v súbore. Moje začiatky sa spájajú s dedinskou folklórnou skupinou a neskôr FS Čačina, kde sme sa so Saškou stretli. Bolo to počas stredoškolského štúdia a odvtedy to ťaháme ako kamaráti, taneční partneri a partneri v súkromnom živote už skoro 4 roky“.

Ako dlho študujete v Nitre?

Alexandra: „V Nitre študujeme už tretí rok. Miro študuje na katedre etnológie a folkloristiky a ja študujem učiteľstvo slovenského a ruského jazyka a literatúry. Popri štúdiu pôsobíme aj v univerzitnom folklórnom súbore Ponitran“.

Uvidia vás diváci aj v ďalšom kole?

Alexandra: „Do ďalšieho kola sme bohužiaľ nepostúpili. Táto šou nám ponúkla nové obzory, skúsenosti a otvorila možnosti zdokonaľovania sa. Boli sme veľmi prekvapení z pozitívnych ohlasov ľudí, ktorí videli naše vystúpenie“.

„Určite to splnilo účel a vieme, že aspoň cez televízne obrazovky sa naša láska k sebe, k tancu, a teda láska v tanci, dokázala preniesť do každej jednej domácnosti a ku každému človeku, ktorý bol jej súčasťou, a to je hlavné. Podpora od ľudí je veľmi dôležitá a rozhodne budeme robiť všetko preto, aby sme mohli potešiť nielen seba, ale aj vás“.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Ruka v ruke: Párik študentov nitrianskej univerzity sa pretancoval do šou Zem sp
9
Galéria
Zdroj: Alexandra Ružbacká
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM