Správy

Kryty civilnej ochrany v Nitre: V akom sú stave a kde sa nachádzajú?

V prípade mimoriadnej udalosti slúžia na ukrytie ochranné stavby. Koľko ich máme v Nitre a v akom sú stave?

Ilustračný obrázok k článku Kryty civilnej ochrany v Nitre: V akom sú stave a kde sa nachádzajú?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Výsledky prieskumu

Na otázku „Máte v súčasnej situácii, v súvislosti s vojnou na Ukrajine, obavy o seba a svojich najbližších?“ odpovedalo 40,6 percenta respondentov, že má veľké obavy, 40,2 percenta, že má trochu obavy, a iba 19,2 percenta respondentov uviedlo, že nemá obavy. Obavy pociťujú častejšie ženy. Respondenti, ktorí nesúhlasia s naším členstvom v NATO, odpovedajú častejšie, že obavy nemajú.

Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných. O niečo menšie obavy majú respondenti z príchodu utečencov v dôsledku útoku armády Ruskej federácie na Ukrajine (53,9 %).

CO kryty v Nitre

Obavy vyjadrujú viacerí Slováci aj na sociálnych sieťach, kde sa množia otázky o ochranných krytoch. Nitra má v evidencii 19 krytov.

Nachádzajú sa na uliciach Štefánikova, Hodžova, Mostná, Pri Červenom kríži, Holého, Štúrova, Parkové nábrežie, Za Ferenitkou, Wilsonovo nábrežie a Fraňa Mojtu. Informoval nás o tom poradca pre komunikáciu MsÚ v Nitre Henrich Varga.

Celková kapacita krytov je podľa Vargu obmedzená. „Prijať dokážu časť obyvateľov uvedených lokalít,“ uviedol.

„Všetky ochranné stavby pre ukrytie obyvateľstva sú umiestnené v Starom Meste. Iné mestské časti plynotesné úkryty nemajú,“povedal Rastislav Brázdil vedúci Odboru krízového riadenia OÚ Nitra.

Napriek tomu, že ostatné mestské časti CO kryty nemajú, poslúžiť na ukrytie môžu vhodné pivničné priestory či podzemné garáže.

V akom sú stave?

Ako potvrdil Henrich Varga z Mestského úradu v Nitre, CO kryty, ktoré patria mestu, sú súčasťou bytových domov vybudovaných v 50. až 60. rokoch. „Prioritne sú určené pre osoby bývajúce v týchto domoch,“ vysvetlil Varga.

Ich celkový stav je podľa radnice primeraný veku. „Dĺžka pobytu v týchto priestoroch v prípade kritickej situácie je časovo obmedzená, kryty poskytujú ochranu na nevyhnutný čas,“ doplnil Varga s tým, že v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva, v znení neskorších zmien a doplnkov je právnická osoba povinná zabezpečiť pre svojich zamestnancov ukrytie.

„Ak po vzniku mimoriadnej udalosti z časových dôvodov nie je možné uviesť jednoduché úkryty do stavu technickej pripravenosti a zabezpečenia príjmu ukrývaných osôb, ukrytie obyvateľstva sa zabezpečuje v ochranných priestoroch budov,“ konštatuje poradca pre komunikáciu Henrich Varga.

Bezpečnosť Slovenska

Pravdepodobnosť jadrového útoku na Slovensku je podľa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) veľmi nízka.

„Slovenská republika je bezpečnou krajinou a členstvo v EÚ a NATO jej dáva istotu. Táto situácia je náročná pre všetkých, a to, čo si všetci najmenej želáme, sú v tejto chvíli hoaxy a neoverené informácie z pochybných zdrojov. Robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme vybavili obrovský dopyt po informáciách, a to nielen z našej krajiny,“ uviedla pre Dnes24.sk Júlia Andrejčíková z Tlačového odboru MV SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM