Správy

Druhý domov: Dočasné útočisko v Nitre dostalo už takmer STO utečencov z Ukrajiny

V Nitre vyhľadali dočasné útočisko desiatky odídencov z Ukrajiny. Registrácie prebiehajú od stredy 2. marca na Oddelení cudzineckej polície v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Druhý domov: Dočasné útočisko v Nitre dostalo už takmer STO utečencov z Ukrajiny
Zdroj: TASR/František Iván

Miestom prvého kontaktu v Nitre pre ľudí utekajúcich pred konfliktom na Ukrajine je komunitné centrum COMIN. Cudzincom sa tu snažia poskytnúť všetky potrebné informácie, ktoré súvisia s príchodom a pobytom v Nitre. Jednou z nich je aj to, ako požiadať o dočasné útočisko.

Desiatky žiadostí

Žiadosti od 2. marca prijíma Cudzinecká polícia v Nitre. O poskytnutie dočasného útočiska požiadali na Oddelení cudzineckej polície v Nitre už desiatky Ukrajincov, ktorí kvôli vojne opustili svoje domovy.

„Registrácie "Dočasného útočiska“ štátnych príslušníkov Ukrajiny sa vykonávajú od 2.3.2022 nepre­tržite," informovala nás Veronika Horváthová, riaditeľka Oddelenia cudzineckej polície PZ v Nitre.

„Do dnešného rána (4. marca, pozn. redakcie) bolo registrovaných 98 štátnych príslušníkov Ukrajiny a tým aj udelených tolerovaných pobytov z úradnej moci – štatút Odídenca,“ priblížila riaditeľka oddelenia Veronika Horváthová.

Pracovisko je otvorené od pondelka do piatka od 8.00 do 17.00. Žiadosti prijímajú a vybavujú v zrýchlenom režime.

„Cudzincovi bude vystavený dokument o „tolerovanom pobyte“ na území SR. Bude sa môcť legálne zamestnať a bude mu poskytnutá zdravotná starostlivosť. Na cudzineckú políciu si cudzinec prinesie cestovný doklad alebo akýkoľvek iný doklad, ktorým môže preukázať totožnosť a na ktorom má fotografiu,“ uvádza sa na stránke centra prvého kontaktu COMIN.

Kde budú bývať?

Momentálne je podľa pracovníkov centra COMIN najdôležitejšie vytvoriť databázu dostupného bývania. Pre tieto účely už vytvorili formulár, ktorý môžete vyplniť, ak chcete poskytnúť ubytovanie.

„Evidujeme viacero individuálnych iniciatív, ktoré poskytujú prepravu ľudí z ukrajinských hraníc do Nitry. Prosíme vás, aby ste z hraníc vozili ľudí len v prípade, ak majú v cieľovej destinácii zabezpečené ubytovanie. V opačnom prípade sa o ľudí v blízkosti hraníc postará štát, ktorý má v tejto chvíli na východe Slovenska dostatočné prechodné ubytovacie kapacity,“ upozorňuje COMIN.

„Následne budeme môcť koordinovaným spôsobom, v súčinnosti so štátom, prevážať časť ľudí z východnej hranice do Nitry. Našim cieľom je poskytnúť im dlhodobé ubytovanie a ich bezpečné zapojenie sa do nového života v našom meste,“ dodávajú pracovníci komunitného centra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM