Správy

Krásne gesto obyvateľov Nitry: Založili ZBIERKY na pomoc rodinám z Polygonu

Nitrania sa snažia pomôcť rodinám, ktorých byty v noci na prelome rokov zasiahol požiar. Zorganizovali niekoľko zbierok.

Ilustračný obrázok k článku Krásne gesto obyvateľov Nitry: Založili ZBIERKY na pomoc rodinám z Polygonu
31
Galéria

V Nitre v súvislosti s požiarom v časti polyfunkčného objektu Polygon vyhlásili mimoriadnu situáciu. Okamžite sa zmobilizovali aj ľudia, ktorí chceli osobám zasiahnutým požiarom podať pomocnú ruku.

Pre tento účel je už zorganizovaných viacero zbierok a iniciatív, do ktorých sa môže zapojiť verejnosť. Ich zoznam zverejnilo mesto Nitra na sociálnej sieti.

Dočasné bývanie

Obyvateľom, ktorí počas silvestrovskej noci prišli o strechu nad hlavou, poskytlo dočasné útočisko mesto Nitra.

„Aktuálne na Levickej ulici poskytujeme ubytovanie 9 osobám, pre ktorých sme zabezpečili jedlo a v spolupráci s Červeným krížom a OZ Podaj mi ruku aj potrebné oblečenie a drogériu. Riešime aj ich ďalšie možnosti ubytovania. Naďalej mapujeme situáciu, aby sme vedeli poskytnúť adresnú a konkrétnu pomoc,“ informuje radnica.

V prípade potreby je pre ľudí zasiahnutých požiarom zriadená infolinka: +421 911 155 194.

Prečítajte si tiež

Ako pomôcť?

Materiálnu pomoc, oblečenie a drogériu pre deti a dospelých, môžete odovzdať na mestskej tržnici v priestoroch združenia Podaj mi ruku Nitra na prvom poschodí. Veci môžete nosiť tento týždeň od pondelka do štvrtka od 10:00 do 16:00. Sem bude mesto odkazovať aj ľudí postihnutých požiarom.

Materiálnu zbierku zorganizoval aj Slovenský Červený kríž, územný spolok Nitra, ktorého členovia sú v teréne od samého začiatku. „Už včera ste mohli na ich stránke zaregistrovať výzvu na materiálnu pomoc pre ľudí, ktorých sme ubytovali na Levickej. Ďalšie požiadavky a informácie budú priebežne zverejňovať na ich stránke,“ uvádza radnica.

Zbierku pre jednu z rodín medzi prvými vyhlásila aj Farnosť Nitra – Kalvária. „Ahojte priatelia, isto ste počuli, čo sa stalo našim priateľom a farníkom Jožkovi a Lucke Vojtekovcom, ktorí sa z hodiny na hodinu ocitli spolu so svojimi detmi (7 a 9 rokov) v pyžame na ulici. Ak by ste zvažovali podporiť ich finančne, aby sme im pomohli preklenúť zložitú situáciu, môžete poslať svoj dar priamo na číslo účtu Jožka Vojteka. (MAJITEĽ ÚČTU: VOJTEK JOZEF IBAN SK87111100000­01659683000),“ píše farnosť na sociálnej sieti.

Ak by ste chceli ostať v anonymite, pripadne svoj milodar dať v hotovosti, môžete tak spraviť cez pátra Mateja a Igora.

Zbierku spustil aj nadačný fond PIARKO. Zbierka prebieha na stránke Piaristickej nadácie. „V tejto chvíli prosíme vás, rodičov a dobrodincov našej školy, o pomoc pre rodinu spolužiakov vašich detí.Vyzbierané prostriedky v plnej výške venujeme rodine týchto žiakov. V mene kolektívu Piaristickej spojenej školy sv. Jozefa Kalazanského ďakujeme,“ uvádza nadácia.

Ďalšie zbierky

Materiálnu aj finančnú zbierku vyhlásil aj združenie Lexras. Darovať môžete oblečenie, kozmetiku, riady a iné potrebné veci do domácnosti. Kontaktovať môžete priamo koordinátorku do správy na FB. Prispieť môžete aj finančne na transparentný účet združenia. Do poznámky uveďte „Nitra“.

Do pomoci sa zapojila aj FB skupina Garážový výpredaj, v ktorej priebežne uverejňujú zoznam materiálnej pomoci a možnosti ubytovania.

Pomoc sa rozbehla aj v ďalšej skupine na sociálnej sieti s názvom Darujem Nitra, kde pravidelne ľudia uverejňujú zoznam vecí, ktoré sú ochotní podarovať. Priebežne uverejňujú aj požiadavky konkrétnych rodín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Obrovský požiar zachvátil nitriansky Polygon, 1. januára 2023
31
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM