Lucia Lauková Správy

Koronavírus mobilizuje inštitúcie: Opatrenia zaviedlo aj nitrianske divadlo

Potvrdený koronavírus hlásia z Čiech, Rakúska, Ukrajiny a najnovšie aj z Poľska. Viaceré inštitúcie v Nitre už prijímajú opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus mobilizuje inštitúcie: Opatrenia zaviedlo aj nitrianske divadlo
2
Galéria
Zdroj: TASR

Vírusu, ktorý sa šíri do sveta z Číny, sa zatiaľ Slovensko úspešne vyhýba. U žiadneho pacienta s podozrením sa smrtiaci vírus nepotvrdil.

"Na Slovensku, a teda ani v Nitrianskom kraji, zatiaľ takéto ochorenie nie je. Treba si však uvedomiť, že nie sme v izolácii, takže môj predpoklad je, že pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko,“ povedal župný lekár Ľubomír Ševčík.

Zvýšená hygiena

Pripravené chcú byť však viaceré inštitúcie, vrátane škôl a materských škôl. K hlavným preventívnym opatreniam patrí predovšetkým zvýšená hygiena. V mestských materských školách preto pribúdajú antibakteriálne prostriedky a častejšie sa umývajú priestory.

"Priestory škôlok sa umývajú 3–4× denne. Pracovníci škôl a škôlok tiež dostali usmernenie, podľa ktorého majú dbať na zvýšenú hygienu kľučiek a priestorov, do ktorých prichádzajú rodičia,“ potvrdil Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Pracovnú cestu môžete odmietnuť

Odporúčania svojim zamestnancom a študentom vydala nedávno aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Vedenie UKF svojim študentom a zamestnancom odporúča zvážiť potrebu cestovania v rámci pracovných aj súkromných ciest, a to najmä do oblastí postihnutých vírusom.

„Napriek tomu, že pracovná cesta je príkaz, každý zamestnanec má slobodné právo a zodpovednosť rozhodnúť sa, či na ňu nastúpi,“ píše sa na stránke univerzity.

Opatrenia aj v divadle

Najnovšie sa pridáva aj Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre, ktoré v rámci prevencie proti koronavírusu osadilo v budove nádoby s dezinfekciou rúk. Práve divadlá sú navštevované stovkami ľudí. „DAB sa preto rozhodlo prijať opatrenia, ktoré zabezpečia zvýšenú hygienu v priestoroch divadla,“ uviedol Pavol Ivan.

Ako povedal, okrem toho, že sa v DAB dbá vo zvýšenej miere na udržiavanie poriadku a čistoty, pred premiérou inscenácie Dom (6. a 7. marca 2020) pribudli na rôznych miestach v divadle nádoby s bezoplachovou dezinfekciou rúk. Nachádzajú sa v miestach so zvýšenou koncentráciou ľudí. „Návštevníci divadla ich môžu využiť napríklad pri výťahoch, umiestnené sú aj pri vstupe na toalety,“ informuje divadlo.

Opatrenia prijalo divadlo z vlastnej iniciatívy. „Nikto nám to neprikázal, ale uvedomujeme si, že sa v divadle koncentruje veľa ľudí, personálu i návštevníkov. Je známe, že najlepšou prevenciou proti koronavírusu je práve zvýšená hygiena. Preto sme sa rozhodli vykonať opatrenia, ktoré nám túto zvýšenú hygienu zabezpečia,“ uviedol riaditeľ DAB v Nitre, Jaroslav Dóczy.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prípravok na dezinfekciu rúk v DAB v Nitre
2
Galéria
Zdroj: DAB Nitra
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM