Lucia Lauková Správy

Koronavírus: Čo všetko je v Nitre zavreté kvôli opatreniam?

Obavy zo šírenia koronavírusu zatvárajú inštitúcie po celom Slovensku. Výnimkou nie je ani mesto pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Čo všetko je v Nitre zavreté kvôli opatreniam?
23
Galéria
Zdroj: TASR

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky od 10. marca oficiálne zakázal organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na celom území štátu. Zákaz platí zatiaľ na 14 dní.

Zároveň nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z postihnutých krajín a to z Talianska, Číny, Južnej Kórei a Iránu.

Dôvodom je šíriaca sa nákaza koronavírusu, ktorej niekoľko prípadov je potvrdených aj na území Slovenska. Pozreli sme sa na to, čo konkrétne to znamená pre Nitru. Medzi prvými bol zrušený veľtrh Nábytok a bývanie na nitrianskom agrokomplexe. Ruší sa aj premietanie v kine, športové zápasy a presúvajú sa divadelné predstavenia. Nazrite do zoznamu:

Kiná

Do 23.3 sú zrušené všetky premietania v kine Mlyny Cinemas. Divákom, ktorí majú zakúpené vstupenky cez internet na predstavenia na dni 10.3.-11.3.2020 budú peniaze automaticky vrátené na účet. V prípade zakúpenia vstupeniek priamo v kine je potrebné prísť so vstupenkami do pokladne kina od 24.3.2020.

Zatvorené je od 10. marca až do odvolania aj kino Cinemax. Zrušené sú aj premietania v Kinoklube Tatra. Plánované filmy uvedie kino v náhradných termínoch a o ďalších prípadných zmenách bude priebežne informovať.

Divadlá, galérie a múzeá

Od 10. marca sú na najbližšie dva týždne zatvorené aj všetky nitrianske divadlá. Piatkovú premiéru v Starom divadle Karola Spišáka však diváci budú môcť sledovať online na YouTube kanáli divadla. Peniaze za vopred zakúpené vstupenky budú divákom vrátené.

Pre verejnosť je od 10. marca až do odvolania zatvorená Nitrianska galéria aj Ponitrianske múzeum. Zákaz sa týka aj Slovenského poľnohospodár­skeho múzea.

Krajské osvetové stredisko a Hvezdáreň

Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu je Krajské osvetové stredisko v Nitre od 10.3.2020 až do odvolania pre verejnosť zatvorené. Ruší všetky svoje podujatia v iných priestoroch. Ruší sa aj Deň hvezdární, ktoré bolo naplánované na 14. a 15. marca.

Knižnice

Brány od 10. marca zatvorila pre verejnosť aj Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre. Zatvorená bude do odvolania. Sankčné poplatky za toto obdobie čitateľom nebudú účtované. Knihy je možné vrátiť do knižného boxu. Uzavreté sú aj univerzitné knižnice.

Šport

Všetky športové podujatia sú zakázané na najbližšie dva týždne. Týka sa to aj futbalu. FC Nitra najbližšie dve kolá nadstavbovej časti sa neodohrá. Fortuna liga by sa tak predbežne mala opäť rozbehnúť po reprezentačnej prestávke, ktorá je na programe na konci marca.

Koronavírus dal rovnako stopku aj hokejovým zápasom. Najvyššia hokejová súťaž na Slovensku sa v sezóne 2019/20 nedohrá. Ročník 2019/2020 tak nebude poznať majstra. Preložené je volejbalové semifinále žien. Hrať zápasy nebudú ani hokejbalisti.

Brány kvôli koronavírusu zatvorili aj plavárne a sauny v Mestskom kúpeli.

Vysoké školy

Slovenská poľnohospodárska univerzita aj Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre prerušili výučbu. Vzdelávací proces bude pokračovať metódou samoštúdia podľa pokynov dekanov jednotlivých fakúlt. Študenti ubytovaní v študentských domovoch dostali odporúčanie, aby trávili toto obdobie v domácom prostredí.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM