Lucia Lauková Rôzne

Kiná, voňavé kúpele či jazda lanovkou na Zobor: Ako ste trávili čas pred 30 rokmi?

Kam by ste si vyrazili v Nitre v novembri 1989? Aj takto by vyzerali tipy na novembrové podujatia, keby sme ich písali pred 30 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Kiná, voňavé kúpele či jazda lanovkou na Zobor: Ako ste trávili čas pred 30 rokmi?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Nahliadli sme do archívu nitrianskeho mesačníka, aby sme si pripomenuli ako vyzeral život a kultúra v Nitre pred 30 rokmi.

V roku 1989 vychádzal v meste pod Zoborom mesačník Nitra. Každý mesiac v ňom bol uverejnený aj prehľad podujatí pod názvom Kam v Nitre.

O podujatia pod Zoborom nebola núdza ani pred 30 rokmi. Na niekoľkých stranách ste si mohli vybrať od výstav, cez program kín, kultúrnych domov, divadiel až po športové podujatia.

Jazda lanovkou

Jednou z možností, ako ste v roku 1989 v Nitre mohli stráviť voľný čas, bola jazda lanovkou na Zobor. V roku 1989 mala lanovka za sebou už 19 rokov prevádzky. Asi nikto vtedy ešte netušil, že premávať bude už len 4 roky.

„Sedačková lanová dráha premáva denne okrem pondelka od 8.30 do 15.30 hod. Videoexpresso Artin je otvorené denne od 10. do 20. hod. okrem pondelka. Možnosť občerstvenia v hornej stanici SLD,“ píše sa v mestskom mesačníku Nitra z roku 1989.

Prvýkrát začala lanovka premávať 20. novembra 1970. Jazdila až do roku 1993. Od tohto roku je predmetom diskusií a pre viacerých aj súčasťou pekných spomienok.

Nitrianske kiná

Pred 30 rokmi fungovali v Nitre viaceré kiná ako napríklad kino Moskva, Tatra či kino Mier v Dolných Krškanoch a kino na Čermáni. V novembri 1989 boli na programe desiatky sovietskych filmov, ale nechýbala aj zámorská tvorba. V kine Moskva ste si mohli pozrieť napríklad muzikál Vlasy či filmy Ten, kto ma stráži, Bohom zabudnuté deti či Indiana Jones a chrám skazy. Nechýbali detské predstavenia.

Živo bolo aj v Parku kultúry a oddychu v Nitre, kde v novembri prebiehal hudobný cyklus jeseň ´89. Vidieť ste mohli napríklad Dvořákovu Rusalku v podaní divadla J.G. Tajovského z Banskej Bystrice. Pred 30 rokmi vystúpila v Nitre aj ostravská speváčka Tanja Kauerová so skupinou Citrón. Fungovali aj kluby Remek či Lipa, kde sa tiež pozerali filmy, počúvala hudba, hrali spoločenské hry, organizovali súťaže, napríklad v stolnom tenise či besedy.

Voňavé kúpele

Pestrý bol aj program kultúrnych domov. Spomínate si napríklad na kvíz o 17.00 s názvom „Čo vieš o ZSSR“? V kultúrnych domoch nechýbali aj diskotéky či spoločenské zábavy.

V novembri 1989 fungovala aj mestská plaváreň a sauna. Za dvojhodinový vstup do bazénu zaplatili dospelí 5 Kčs, deti 2,50 Kčs. Sauna stála 22 Kčs. V utorok, štvrtok a v sobotu od 13.00 do 17.00 bola vyhradená iba pre ženy a v stredu, piatok a v sobotu od 9.00 do 13.00 a od 17.00 do 21.00 ju mohli navštevovať muži. Zaujímavosťou boli aj tzv. voňavé kúpele.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Lanovka
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM